EUR/USD skjuter i höjden efter svaga amerikanska detaljhandelsuppgifter

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 17, 2020
  • EUR/USD-rallyt fortsatte idag då risk-on-sentimentet dominerade.
  • I USA visade data att försäljningen ökade med 0,3% i oktober.
  • Exportprisindex steg också med 0,2% medan importpriset sjönk med 0,1%

Den amerikanska dollarn försvagades mot euron idag när risk-on-sentimentet på marknaden kvarstod. Paret reagerade också på svaga försäljningsuppgifter från USA. EUR/USD-paret handlas till 1,1870, vilket är 2,30% högre än månadens lägsta värde på 1,1600.

EUR/USD
EUR/USD stiger efter svag amerikansk detaljhandel

Försäljningen i USA går trögt

Detaljhandelssektorn var en besvikelse i början av fjärde kvartalet då kongressen och Vita huset grälade om utformningen av ytterligare ett stimulanspaket. Enligt Census Bureau ökade den totala försäljningen bara med 0,3% till 553 miljarder dollar i oktober efter att ha stigit till 551 miljarder dollar i september. Ekonomer som intervjuats av Reuters hade förväntat sig att försäljningen skulle landa på 0,5%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Kärnförsäljningen ökade med 0,2% från september, vilket också var lägre än den beräknade ökningen på 0,6%. Enligt byrån ökade försäljningen inom detaljhandeln med 0,3% medan nonstore-försäljningen ökade med 29,1%.

Ytterligare uppgifter visade att exportprisindexet ökade med 0,2% på månadsbasis, men sjönk med 1,6% på årsbasis. Under samma månad sjönk importprisindexet med 0,1% respektive 1,0% på månads- och årsbasis.

USA kämpar med covid-19-pandemin

De amerikanska detaljhandelsuppgifterna kom samtidigt som landet kämpar mot covid-19-pandemin. Igår bekräftades fler än 167 000 nya fall i USA och experter ändå tror att den verkliga situationen är ännu värre. Det sammanlagda antalet amerikaner som har smittats är nu över 11,3 miljoner, vilket är cirka 20% av det totala antalet i världen. Nästan 1 000 personer dog av sjukdomen på söndag.

Som svar på de ökande antalet fall har flera stater börjat att implementera nya lockdown-åtgärder. I ett uttalande i går sa Kaliforniens guvernör Gavin Newsom att största delen av staten kommer att vara i en lockdown. De flesta företag, inklusive barer, butiker och hotell, kommer att tvingas stänga.

Men Kalifornien är långt ifrån den enda staten som infört restriktiva åtgärder. Till exempel kommer många ”icke-kritiska” företag att tvingas stänga i New Jersey. Detsamma gäller i stater som Michigan, Oregon och New Mexico. Precis som under den första lockdownen kan de nya restriktionerna leda till att viss detaljhandel ser ett uppsving, t.ex. vad gäller varor som toalettartiklar.

Lyckligtvis har läkemedelsföretag som Moderna och Pfizer gjort stora framsteg i utvecklingsarbetet för ett vaccin, vilket också är förklaringen till EUR/USD-valutaparets senaste utveckling. Förra veckan meddelade Pfizer att deras vaccin var 90% effektivt i tester medan Moderna rapporterade en effektivitetsgrad på 94,5%.

EUR/USD teknisk prognos

EUR/USD teknisk graf

På tvåtimmarsdiagrammet ser vi att EUR/USD har befunnit sig i ett starkt rally i november. Det handlas till 1.1880, vilket är en viktig motståndsnivå eftersom det var den högsta nivån i oktober. Priset har också legat över de exponentiella glidande medelvärdena (EMA) för 25 och 50 dagar.

Detta är ett tecken på att tjurarna behåller kontrollen (läs mer om detta i vår gratis guide för valutahandel). Samtidigt ligger priset över den stigande röda trendlinjen. Därför kommer paret möjligen att fortsätta sitt rally, med nästa nivå att hålla ögonen på vid 1.1900.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust