USD/JPY under press då Japans export sjunker för 23:e månaden i rad

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on nov 18, 2020
  • USD/JPY faller efter att Japan släppt blandade handelsnummer.
  • Exporten minskade med 0,2% medan importen minskade med 13,3%.
  • Handelsöverskottet ökade till 872 miljarder yen i början av fjärde kvartalet.

Japans export och import minskade i oktober då landets största företag återhämtar sig efter den värsta lågkonjunkturen på decennier. Som svar på de senaste uppgifterna drev Forex-investerare USD/JPY-paret till 104,12.

USD/JPY
USD/JPY fortsätter att falla

Japans export minskar för 23:e månaden i rad

Exporten är en viktig del av den japanska ekonomin. Tillsammans med privatkonsumtion utgör exporten den största delen av landets BNP.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt finansministeriet sjönk Japans export med 0,2% till 6,5 biljoner yen i oktober. Motsvarande månad 2019 exporterade landet varor för mer än 6,57 biljoner yen. Nedgången var ändå bättre än septemberns minskning med 4,9% och ekonomernas prognoser på en nedgång på 4,5%. Det var den 23:e månaden i rad som landets export minskade.

Importen minskade också i oktober. Landet importerade varor värda mer än 5,6 biljoner yen, vilket motsvarar en minskning med 13,3% jämfört med samma månad 2019. Det var bättre än septembers nedgång på 17,4% men sämre än den förväntade nedgången på 9,0%. Landets export har minskat de senaste 14 månaderna i rad.

Som ett resultat steg Japans handelsöverskott till 872 miljarder yen, vilket är den högsta nivån sedan i februari i år.

Uppgifterna visade att Japans export till Asien ökade med 4,4%, medan exporten till Kina ökade med mer än 10%. Försäljningen av varor till USA ökade med 2,5% medan försäljningen till Europa minskade med 7,9%. Exporten till Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien och Sverige sjönk med mer än 10%. Sett till sektorer minskade Japans maskinexport med 2,8% medan motorfordon ökade med 3%.

Handelsuppgifterna kom bara några dagar efter att landet släppte relativt stark ekonomiska data. Uppgifter från kabinettet visade att Japans BNP ökade med 21,4% under det tredje kvartalet, vilket var en kraftig vändning från föregående kvartals nedgång på 28,8%. Dessa siffror leddes av stark export och privatkonsumtion under tredje kvartalet. Därför är dagens handelsnummer bevis för att landets ekonomi ändå fortsatte att göra det bra i början av Q4.

USD/JPY teknisk prognos

USD/JPY teknisk graf

USD/JPY-priset handlas till 104,12. På fyratimmarsdiagrammet ligger paret några punkter över gårdagens lägsta nivå på 104,04. Paret har sjunkit med mer än 1,45% sedan den 11 november. På fyratimmarsdiagrammet ligger det något över Bollinger-bandens nedre linje och under det glidande medelvärdet för 25 dagar.

Relative Strength Index (RSI), som är en viktig oscillator, har också sjunkit från förra veckans högsta nivå på 72 till nuvarande 35. Det innebär att USD/JPY ännu inte ligger på en översåld nivå, vilket är en indikator på att priset kommer att fortsätta sjunka till eventuellt under 104,00.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust