EUR/USD faller under EU:s budgettvist och rädslan för lockdowns

Författad av: Crispus Nyaga
november 19, 2020
  • EUR/USD-priset föll idag när handlare fokuserade på EU:s budgetkris.
  • Ungern och Polen har hotat att lägga veto mot budgeten på grund av klausuler om rättsstatsprincipen.
  • Den ökande risken för lockdowns i USA har också lett till en generellt sett stark dollar.

EUR / USD minskar med 0,20% när ett viktigt virtuellt toppmöte i Europeiska unionen börjar och när antalet Covid-dödsfall i USA passerar 250 000-gränsen. Det handlas till 1,1830, vilket är 0,55% lägre än den här månadens topp på 1,1893.

EUR/USD
EUR/USD entimmasgraf

EU:s ledare diskuterar budgeten

Euron faller idag när handlare håller ögonen på det pågående virtuella toppmötet för europeiska ledare. Där diskuteras den 7-åriga budgeten på 1,8 biljoner euro och den återvinningsfond på 750 miljarder euro som godkändes i juli i år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Kärnan i den aktuella tvisten är att två länder – Polen och Ungern – har blockerat budgeten, som kräver att alla medlemmar röstar. De två medlemsländerna motsätter sig en klausul som antagits av Europaparlamentet som binder medlen till demokratiska normer. Deras ledare hävdar att klausulen innebär allvarliga konsekvenser för deras länders suveränitet. En artikel från Bloomberg sammanfattade situationen och sa:

”Antingen tappar blocket en mekanism som skulle knyta en del av dess medel till rättsstatsprincipen, som Budapest och Warszawa anklagas för att montera ned, eller så kan EU säga adjö till sin nästa sjuåriga budget och ett tillhörande stimulansprogram för att övervinna covid-19-recessionen.”

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Amerikanska covid-19-fallen och -dödsfallen ökar

EUR/USD faller också på grund av den starkare amerikanska dollarn, till följd av att covid-19-situationen i USA förvärras. Landet bekräftade fler än 172 000 nya fall igår och fler än 1 900 dödsfall. Det förde de totala dödstalet till över 250 000, vilket motsvarar det totala antalet i resten av världen.

Även om stora framsteg har gjorts vad gäller vacciner, är analytiker oroliga för att situationen kan såra ur eftersom det kommer ta flera månader innan alla i landet kan vaccineras även efter att vaccinerna godkänts.

Samtidigt har många stater i landet börjat införa nya lockdowns, vilket oundvikligen kommer att bromsa återhämtningen. De ekonomiska siffrorna som släpptes den här veckan har varit blandade. I dag visade till exempel uppgifter att antalet nya ansökningar om arbetslöshetsersättning ökade med mer än 742 000 förra veckan. Det var högre än föregående veckas ökning med 711 000.

Samtidigt visade siffror från i tisdags att detaljhandeln i USA bara ökade med 0,3% i oktober, vilket var den lägsta takten sedan maj. Och igår avslöjade data att antalet nya amerikanska bygglov minskade till 1,545 miljoner i oktober.

EUR/USD teknisk översikt

EUR/USD
EUR/USD graf

Timdiagrammet visar att EUR/USD har haft en stark nedåtgående trend sedan det nådde en topp på 1,1895 i tisdags. Idag sjönk paret till en lägstanivå på 1.1816 och bildade ett svagt hammarmönster.

Priset ligger mellan den första och andra stödnivån i Andrewäs pitchfork. Det ligger också under halsen på huvud- och axelmönstret vid 1.1843.

Det genomsnittliga riktningsindexet har flyttat till en topp på 30, vilket är ett tecken på att den nedåtgående trenden blir starkare. Därför är min åsikt att paret kommer att fortsätta falla till minst 1,1800.

Situationen kan ändå förändras, särskilt om det sker ett genombrott i Europa. För att dra nytta av denna volatilitet kan du öppna ett handelskonto med en av våra valutamäklare för spread betting.