DXY: Pressat dollarindex på väg mot ännu en veckoförlust

Författad av: Crispus Nyaga
november 20, 2020
  • Det amerikanska dollarindexet är på väg mot änne en vecka i rött.
  • Valutan har reagerat på de stigande förhoppningarna om ett covid-19-vaccin innan årsskiftet.
  • De senaste ekonomiska uppgifterna, inklusive detaljhandeln, har varit en besvikelse.

US-dollarindexet (DXY) är på väg mot en veckoförlust när marknaden reflekterar över de senaste blandade ekonomiska uppgifterna från USA, ett stigande antal covid-19-fall och förhoppningarna om ett vaccin innan årsskiftet. Indexet handlas till 92,27 dollar, vilket är några poäng över den lägsta nivån den 2 september.

DXY
Det amerikanska dollarindexet har varit under press

Ökande antal covid-19-fall och hopp om ett vaccin

Antalet nya covid-19-fall fortsatte att öka världen över i veckan. I USA fortsatte de dagliga ökningarna att nå nya rekordnivåer och flera stater inför nu nya restriktioner.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Igår visade data från Johns Hopkins University att landet slagit rekord med 182 601 nya covid-19-infektioner. Det totala antalet infektioner i USA är nu över 11,7 miljoner.

Värre är att antalet dödsfall har fortsatt att öka. Officiella siffror visar att fler än 250 000 amerikaner har förlorat livet till följd av pandemin och det är siffror som kommer att fortsätta öka. Enligt Centers for Disease Control kan antalet nå 282 000 under den första veckan i december.

Som ett resultat har flera stater, inklusive New York, New Jersey och Kalifornien, utlyst någon form av lockdown för att förhindra spridningen.

Vanligtvis skulle sådana siffror vara positiva för dollarindex eftersom det fyller en funktion som en ”trygg” tillflyktsort för investerare. Forex-investerare har däremot lämnat dollarn på grund av de senaste positiva nyheterna om kommande covid-19-vacciner. Pfizer och BioNTech har uppdaterat effektivitetsgraden för sitt vaccin i veckan till 95% medan Modernas effektivitetsgrad uppges ligga på 94,5%. Samtidigt meddelade AstraZeneca igår att deras vaccin också är effektivt, särskilt bland äldre.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Blandad ekonomiska data från USA

Den utmanande situationen i USA har också börjat visa sig i den ekonomiska datan. På tisdag visade uppgifter från US Census Bureau att den amerikanska detaljhandelsförsäljningen bara ökade med 0,3% i augusti och med en årlig takt på 5,68%. Samma månad ökade kärndetaljhandeln med 0,2% på månads- och årsbasis. Dessa var den lägsta ökningen på flera månader.

Ytterligare uppgifter visade att antalet utfärdade amerikanska bygglov förblev oförändrat i oktober medan antalet nya ansökningar om arbetslöshetsersättning har börjat öka. Tyvärr kommer situationen att fortsätta förvärras när fler stater går in i lockdowns. I ett uttalande igår sa analytiker vid UBS att dollarindex kommer att fortsätta att försvagas under 2021:

”US-dollarindexet har redan sjunkit nära 10 procent från topparna i mars 2020, och vi räknar med en förnyad svaghet 2021.”

Teknisk prognos för det amerikanska dollarindexet

Dollar index

DXY är under tryck, vilket syns tydligt i det dagliga diagrammet ovan. De senaste månaderna har indexet kämpat för att gå över 94,74 dollar, vilket innebär att björnarna har kontroll. Som ytterligare bevis har indexet legat kvar under glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar under hela denna vecka. Därför förväntar jag mig att indexet fortsätter att falla de närmaste dagarna, med nästa mål vid årets lägstanivå hittills på 91,77 dollar.