GBP/USD: Brittiska pundet stadigt efter stark oktoberförsäljning i Storbritannien

Författad av: Crispus Nyaga
november 20, 2020
  • GBP/USD-priset stiger idag efter att ONS släppt starka försäljningsuppgifter för Storbritannien.
  • Den totala försäljningen ökade med 5,8 % på årsbasis, vilket var den sjätte månaden i rad med vinster.
  • Uppgifterna kom två dagar efter att byrån släppte stark inflationsdata.

Det brittiska pundet är på väg mot tredje veckan i rad med vinster efter de senaste brittiska detaljhandelsuppgifterna och nyheterna om Brexit. GBP/USD-paret handlas till 1,3262, vilket är 4,65% högre än septembers lägstanotering på 1,2674.

GBP/USD-parets senaste trend

Den brittiska detaljhandeln minskade i oktober

I oktober började antalet nya covid-19-fall att öka i Storbritannien och leda till nya restriktioner från Boris Johnson-administrationen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som ett resultat ökade landets detaljhandel med 1,2% i oktober, en mindre ökning jämfört med föregående månads ökning på 1,4%. På årsbasis ökade den totala försäljningen med 5,8 %%, vilket också var bättre än septembers ökning med 4,6%. Den totala försäljningen har ökat de senaste sex månaderna i rad efter att ha fallit med 18,1% i april.

Kärnförsäljningen, som inte inkluderar de volatila mat- och energisegmenten, ökade med 1,3%, vilket var en lägre ökning än septembers 1,5%. Det ledde till en ökning på årsbasis med 7,8%, vilket också var högre än föregående månads 6,4%. Forex-investerare hade förväntat sig att den allmänna försäljningen och kärnförsäljningen skulle öka med 4,2% respektive 5,9%.

Dessa uppgifter kom två dagar efter att Office of National Statistics (ONS) offentliggjorde inflationsuppgifterna för oktober. Siffrorna visade att de totala priserna steg med 0,7% i oktober, en liten ökning från föregående månads 0,5%. Ökningen berodde främst på en ökning för segmenten kläder, mat och möbler med 2,8%. I ett uttalande efter KPI-uppgifterna sa en analytiker vid Deloitte att:

”I oktober har inflationssiffrorna legat lite över förväntningarna. Ändå speglar de en desinflationsmiljö med tanke på den nuvarande situationen med svag lönetillväxt, ökande arbetslöshet och stor outnyttjad kapacitet.”

Samtidigt reagerar GBP/USD också på Brexit-situationen när förhandlingarnas deadline i december närmar sig med stormsteg. Igår tvingades samtalen mellan Michel Barnier och David Frost, de två ledande förhandlarna, skjutas upp efter att en deltagare testat positivt för covid-19. De två lovade att fortsätta sina diskussioner. Enligt The Times kommer dock Barnier att berätta för EU:s ledare att samtalen fortfarande kört fast på grund av bl.a. fiskefrågor.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

GBP/USD teknisk analys

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

På det dagliga diagrammet har GBP/USD stigit stadigt de senaste månaderna, främst på grund av en svagare amerikans dollar. Sedan september har paret stigit från 1,2672 till en högstanivå på 1,3310. Priset ligger kvar över de två stigande trendlinjerna som visas i svart.

Det ligger också cirka 1,40% under den viktiga motståndsnivån 1,3475. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga den närmaste tiden när tjurar siktar mot nästa motstånd vid 1.3475. Du kan använda den här guiden för att lära dig hur du tyder forex-diagram.