GBP/USD stiger efter bättre inflation i oktober i Storbritannien

Författad av: Crispus Nyaga
november 18, 2020
  • GBP/USD stiger idag efter att Office of National Statistics publicerat brittiska KPI-uppgifter.
  • Huvudkonsumentprisindexet i Storbritannien steg med 0,7% i oktober.
  • Det offentliga underskottet ökade med mer än 65 miljarder pund i slutet av räkenskapsåret 2020

GBP/USD-priset stiger något idag när marknaden smälter de senaste brittiska inflationsuppgifterna. Det handlas till 1.3255, vilket är 1,15% högre än förra veckans lägsta på 1,3110.

GBP/USD
GBP/USD rises after better UK CPI data

Brittiska oktoberinflationen bättre än väntat

Konsumentpriserna i Storbritannien förblev under press i början av fjärde kvartalet. Enligt Office of National Statistics (ONS) ökade den totala KPI med 0,7% på årsbasis i oktober. I september steg KPI i Storbritannien med 0,5%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det var också något bättre än den genomsnittliga prognosen på 0,6%. På månadsbasis steg konsumentpriserna med 0,0%.

Samma månad steg den så kallade kärn-KPI, som exkluderar volatila livsmedels- och energiprodukter, med 0,2% på månadsbasis och med 1,5% jämfört med motsvarande period ifjol. Medianuppskattningen i en undersökning av Reuters var för en ökning med 0,1% och 1,3%.

Ytterligare uppgifter visade att PPI-kärnproduktionen med 1,1% på årsbasis. Uppgifterna mäter genomsnittspriserna för inhemska producenter för deras produkter.

Inflationen fortfarande under Bank of Enlands mål

Dessa siffror visar att Storbritannien fortfarande lider av en låg inflation eftersom arbetslösheten fortsätter att stiga. I sitt senaste räntebeslut sa Bank of England att KPI skulle förbli på eller strax över 0,5% under fjärde kvartalet innan det stiger till 2% de närmaste två åren. Som ett resultat lovade banken att inte snöra åt de monetära förhållandena förrän målet nås.

De brittiska KPI-siffrorna kom en vecka efter att ONS släppte relativt starka detaljhandelsuppgifter. Den allmänna försäljningen ökade med 4,9% i oktober, vilket var den femte månaden den ökade i rad. Enligt byrån var den främsta drivkraften för högre försäljning mat, presenter och loungewear.

Samtidigt ökar Storbritanniens offentliga upplåning. Statistikbyråns uppgifter visade att den offentliga sektorns nettolån ökade med 35,37 miljarder pund i oktober. Totalt ligger den offentliga skulden nu på över 2,2 biljoner pund, det högsta den har varit på 60 år. Tyvärr kommer denna ökning att fortsätta eftersom regeringen redan har åtagit sig att förlänga sitt permitteringsprogrammet.

GBP/USD teknisk prognos

GBP/USD
GBP/USD teknisk graf

På fyratimmarsdiagrammet har GBP/USD-priset haft en stark uppåtgående trend sedan september i år. Priset nådde en topp på 1,3310 den 11 november och nådde sedan en lägstanivå på 1,3107 den 13 november. I dag har priset stigit över det exponentiella glidande medelvärdet för 25 dagar. Det ligger också nära Fibonacci retracement-nivån på 78,6%.

Volatiliteten, mätt med det genomsnittliga sanna intervallet (ATR), har sjunkit till den lägsta nivån sedan september. Därför förväntar jag mig att paret kommer att fortsätta stiga och eventuellt nå en topp på 1.3173.