Novemberuppdatering: Är Suncor Energy ett ”köp” eller ”sälj”?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on nov 20, 2020
  • Suncor Energy redovisade att intäkterna minskade med 35% på årsbasis under tredje kvartalet.
  • Suncor Energy förklarade 0,21 kanadensiska dollar per aktie i kvartalsutdelning.
  • Det är kanske inte rätt tid att investera i Suncor Energy-aktier just nu eftersom priset kan försvagas igen.

Aktierna i Suncor Energy (NYSE:SU) har stigit från 10,6 till över 15,8 dollar på bara några veckor och just nu ligger priset runt 15,2 dollar. Aktien har fortfarande en lockande värdering, men kanske är det inte rätt tid att investera i Suncor Energy just nu.

Grundläggande analys: Suncor Energys intäkter sjönk med 35% på årsbasis

Priset på råolja har fortsatt att handla över 40 dollar, vilket också stöder priset på Suncor Energys aktier. Oljepriset har susat upp efter Pfizers och NioNTechs avslöjande att deras covid-19-vaccin är över 90% effektivt, men det finns fortfarande ingen tydlig trend för råoljan. Analytiker förväntar sig att OPEC kommer att fortsätta begränsa produktionen nästa år för att stödja priserna, men det är fortfarande inte säkert.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Suncor Energy fokuserar främst på att utveckla petroleumsresurser i kanadensiska Athabasca och även med ett oljepris kring 35 dollar kan företaget fortfarande göra vinst, betala utdelning och vänta på bättre tider.

Aktierna i Suncor Energy, som även finns i Berkshire Hathaways portfölj, kan vara ett mycket bra investeringsalternativ och företaget är väl positionerat för att klara av de covid-19-relaterade stormarna. Suncor Energy har förklarat 0,21 kanadensiska dollar per aktie i kvartalsutdelning vilket ligger i linje med föregående kvartal.

”Trots covid-19-restriktioner som resulterat i lägre efterfrågan och utmanar marginalerna visade vår nedströmsverksamhet återigen sin styrka och bidrog med nästan 600 miljoner dollar i flöden från verksamheten under det senaste kvartalet,” säger Mark Little, VD och koncernchef .

Konkurrensen kommer att vara stor i branschen de närmaste månaderna och priset på Suncor Energy-aktier kan också försvagas de kommande veckorna. Produktionersprognosen för 2020 har reviderats nedåt och det finns också några uppenbara risker vad gäller att investera i Suncor Energy-aktier.

Suncor Energy rapporterade en justerad förlust som var större än väntat under tredje kvartalet och en minskning med 35% på årsbasis. Företaget kommer att tidigarelägga de planerade nedskärningarna av arbetskraften med upp till 15% under nästa år för att uppnå en minskning av driftskostnaderna på 1 miljarder amerikanska dollar.

Det här aktiet kan vara en bra långsiktig investering men det är kanske inte rätt tid att investera i Suncor Energy-aktier just nu eftersom priset kan försvagas igen.

Teknisk analys: Tjurar har fortfarande kontroll över prisutvecklingen

Datakälla: tradingview.com

På det här diagrammet har jag nu markerat viktiga motstånds- och stödnivåer. De viktiga stödnivåerna är 14 och 13 dollar, samtidigt som 16 och 18 dollar representerar motståndsnivåerna. Om priset stiger över 16 dollar skulle det vara en signal att köpa Suncor Energy-aktier och då ligger vägen fri upp till 17 dollar.

Ett brott över 18 dollar skulle stöda fortsättningen av den hausseartade trenden och nästa prismål kan då ligga runt 20 dollar. Om priset å andra sidan sjunker under 13 dollar skulle det vara en stark säljsignal och då kommer det sannolikt att fortsätta falla ned till 11 dollar.

Sammanfattning

Suncor Energy fokuserar främst på att utveckla petroleumsresurser i kanadensiska Athabasca och även med ett oljepris kring 35 dollar kan företaget fortfarande göra vinst, betala utdelning och vänta på bättre tider. Aktien har fortfarande en lockande värdering, men kanske är det inte rätt tid att investera i Suncor Energy just nu. Suncor Energy rapporterade en intäktsminskning med 35% på årsbasis under tredje kvartalet och företaget kommer att tidigarelägga tidigare aviserade personalminskningar.