Unilevers aktiekurs signalerar uppgång på veckodiagrammet

Författad av: Michael Harris
november 30, 2020
  • Unilever kommer förena sin verksamhet och överge den tidigare juridiska strukturen med dubbla företag.
  • "Det är ett banbrytande ögonblick i Unilevers historia," säger Warren Ackerman, analytiker på Barclays
  • Unilevers aktiekurs stängde veckan cirka 3% högre trots ett fallande pris i början av veckan.

Aktierna i Unilever PLC (LON: ULVR) lyckades stänga med en veckouppgång med cirka 3% trots ett fallande pris tidigare i veckan.

Grundläggande analys: ”Ett banbrytande ögonblick”

Unilever planerar att förena sin ”dubbla” juridiska struktur till ett gemensamt moderbolag och byta ut sina Amsterdam-noterade aktier mot Unilever PLC.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Konsumentvaruföretagets dubbla struktur upphör efter 90 år som ett hybridföretag. Beslutet har vuxit fram till följd av covid-19-krisen och det faktum att Brexit närmar sig.

Sammanslagningen kommer sannolikt inte att ha stor inverkan på företagets dagliga verksamhet, men det kommer att innebära större flexibilitet vad gäller att köpa och avyttra verksamheter samt erbjuda bättre bolagsstyrning, säger Unilever.

”Styrelserna anser att en sammanslagning är det bästa för Unilever, dess aktieägare och andra intressenter som helhet,” sa Unilever förra månaden.

Från och med idag, den 30 november, kommer Unilever att börja handlas som ett enda bolag noterat i London och som en amerikansk depåaktie i New York. Plc kommer också att listas på Euronext i Amsterdam.

”Det är ett banbrytande ögonblick i Unilevers historia,” säger Warren Ackerman, analytiker på Barclays. Ackerman påpekade att Unilevers sista fyra VD:ar utan framgång försökte förändra ”det föråldrade 90 år gamla systemet som gjort dem mycket långsamma att reagera på saker.”

Ackerman sa att Unilevers drag var avgörande för hans syn på investeringar i företaget och kan komma att minska värderingsskillnaden mellan Unilever och deras konkurrenter.

Unilever uppgav att föreningen kommer att göra det lättare att köpa företag och att avveckla olönsamma divisioner, vilket har gett upphov till rykten om större transformationsavtal. Analytiker från investmentbankföretaget Jefferies sa att Unilevers vikt i FTSE 100-index kommer att fördubblas till 3,9% efter föreningen.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: En haussignal på veckodiagrammet

Unilevers aktiekurs lyckades stängas i det gröna efter att ha fallit i början av förra handelsveckan till den lägsta nivån på 4 månader på 4322p. Priset föll till 200-WMA men återhämtade sig sedan kraftigt.

Uppgången resulterade i en väckostängning på 4586p, vilket var tillräckligt för att hålla sig över 100-WMA-indikatorn. En lägre lägstanivå och en högre stängning skapade ett hausseartat ljusstake för veckan, vilket skulle kunna bana väg för en ytterligare prisökning i december med det första målet placerat runt 4800p.

Sammanfattning

Konsumentvarutillverkaren Unilever kommer överge sin ”dubbla” struktur och förenas till ett enda London-baserat företag – ett steg som kommer att förbättra bolagsstyrningen och göra det lättare att köpa och överge verksamheter. Samtidigt skapade Unilevers aktiekurs en haussignal i veckodiagrammet.