Vad Teslas inkludering i S&P 500 betyder för aktien och indexet

Författad av: Jayson Derrick
november 30, 2020
  • Teslas aktie kommer att läggas till S&P 500-indexet i slutet av december.
  • Tesla kommer att rankas som den sjätte största aktien i indexet.
  • Inkluderingen av aktien kan utgöra problem för fond- och indexförvaltare.

Elbiltillverkaren Tesla, Inc. (NASDAQ: TSLA) kommer att få sin aktie inkluderad i S&P 500-index de närmaste veckorna och det råder delade meningar om hur det kommer att påverka aktien med tanke på företagets storlek.

Indexmedlem den 21 december

Tesla kommer officiellt att ingå i S&P 500-index den 21 december och indexoperatören är inte säker på hur man ska gå vidare. Vanligtvis är inkluderingen av nya aktier i indexet en händelse som få bryr sig om. När det 509:e största företaget ersätter det 497:e största i indexet skapar det inga större rubriker i media.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Men Tesla kommer att rankas som det sjätte största företaget i indexet, enligt The Wall Street Journal. Aktien har en ”kultliknande” samling förespråkare och har sjudubblats sin värdering under 2020.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

En komplicerad justering

Teslas inkludering i indexet kommer att leda till att cirka 100 miljarder dollar byter händer mellan indexfonder och förvaltare. Indexfonder kommer att behöva sälja mindre aktier och använda intäkterna för att samla aktier i Tesla för att justera för aktiens inkludering.

Det kan bli en komplicerad handel som ändå bör kunna hanteras under en handelssession före den officiella införandet den 18 december. Teslas dagliga handelsvolym låg på strax över 60 miljarder dollar i mitten av juli så tillräckligt många säljare kan frestas att göra sig av med sina aktier och kassera in vinsterna.

Men för att göra det ännu mer komplicerat är den 18 december också en ”fyrfaldig häxadag” enligt WSJ. Detta händer bara fyra gånger om året när optioner och terminer och index och aktier alla löper ut samtidigt.

Dessa dagar kännetecknas vanligtvis av volatilitet och den osäkra miljön kan leda till huvudvärk för investerare och förvaltare. 2020 har sett aktiemarknaden stiga eller falla med över 3% vid fler tillfällen någonsin sedan 2008.

Investerare får tycka till

I ett ovanligt drag har S&P-indexoperatören bett större investerare om råd om hur man går vidare. En populär åsikt är att alla bör dela upp sina affärer över två olika kvartal. Det skulle hjälpa kapitalförvaltare att anpassa sig till alla plötsliga rörelser för både Teslas aktie och den bredare marknaden.

Detta skulle inte vara första gången som investerings-communityn gick igenom en större förändring uppdelat på två kvartal. T.ex. genomfördes MSCI:s inkludering av China-A-aktier i indexet för tillväxtmarknaden 2018 i två faser.
”Ett stegvis tillvägagångssätt över flera kvartal hjälper till med likviditetsutmaningarna,” säger Chris Johnson, chef för ETF-kapitalmarknader på Charles Schwab till WSJ.