Därför bör detaljhandelsinvesterare inte oroa sig för tomma köpcentra

Författad av: Jayson Derrick
december 1, 2020
  • Covid-19-pandemin tvingar konsumenter att undvika butiker.
  • Tomma köpcentra är inte nödvändigtvis en negativ indikator för detaljhandeln.
  • Återförsäljare kan kompensera för förlorad butiksförsäljning genom digitala handel.

Tomma köpcentra är helt klart ett negativt tecken för detaljhandeln, eller hur? Det är inte så säkert, åtminstone enligt enligt rapport från CNBC.

En annorlunda Black Friday

Konsumenter spenderade 22,4% mindre jämfört med ifjol under dagarna mellan Thanksgiving och söndag förra veckan, enligt branschdata. Men det är inte hela sanningen eftersom utgifterna under Thanksgiving-helgen ökade med mer än 65% jämfört med året innan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ändå var det uppenbart att fysiska återförsäljare i köpcentra var besvikna över försäljningen. KeyBanc-analytikern Ed Yruma kommenterade att butiker han besökte ”verkade ännu tommare än under en vardag före covid-19,” enligt CNBC.

Men det finns fyra viktiga anledningar varför investerare inom detaljhandeln inte bör få panik.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Stark digital försäljning

Under en traditionell Black Friday-helg flockas miljontals människor till butikerna för att leta erbjudanden. Men covid-19-pandemin innebar att det helt enkelt inte var möjligt av hälso- och säkerhetsskäl i år.

Istället strömmade konsumenter online för att dra nytta av erbjudandena, enligt CNBC. Den totala konsumtionen ökade med nästan 22% jämfört med året innan till 9 miljarder dollar. Cyber Monday förväntas ha sett försäljningen öka med mellan 15% och 35% jämfört med ifjol.

Återförsäljare sätter själva sina priser

Återförsäljare som vänder sig direkt till kunder som är begränsade till hemmet kan sätta sina egna priser och undvika stora delar av marknadsföringsaktiviteten jämfört med tidigare år. Några av företagen som kunde dra full nytta av detta och spänna sina muskler var Yeti Holdings Inc (NYSE: YETI) och UGG:s moderbolag Deckers Outdoor Corp (NYSE: DECK).

Tomma butiker betyder inte sämre försäljning

Återförsäljare kan använda sina fysiska butiker för att låta konsumenter köpa varor online och hämta dem i butiker, enligt CNBC. Företag som låter kunder plocka upp beställda varor i butik ökade såg den verksamheten öka med 52% under Black Friday.

Det är ett säkrare alternativ för kunder eftersom de snabbt kan svänga förbi butiker för att hämta sina redan förpackade artiklar. Vissa återförsäljare, som Target Corporation (NYSE: TGT), bär ut varorna direkt till konsumenternas bilar.

Återförsäljare föredrar detta alternativ eftersom det är betydligt billigare jämfört med att skicka hem varorna till konsumenterna.

Mindre lager

Återförsäljare har över lag mindre varor i lager just nu, vilket betyder att de inte behöver satsa lika hårt på marknadsföring för att göra sig av med inventariet. Forskningsföretaget Jefferies rapporterar att bland de 50 återförsäljare som det spårar hade bara 24% av dem ökat sin marknadsföringsaktivitet från förra året.

54% av återförsäljarna erbjöd liknande erbjudanden jämfört med ifjol, medan 22% erbjöd färre.