SEB-banken skapar sin egna del av en global blockkedje-plattform

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 2, 2020
  • Genom projektet försöker SEB minimera den tid som krävs för att slutföra LC-transaktioner.
  • Plattformen påstår sig ersätta den nuvarande pappersbaserade processen med en digital lösning.
  • Enligt uppgift tillhandahåller plattformen ett gränssnitt som möjliggör sömlös informationsdelning.

SEB, en ledande svensk bank, har skapat sin egen del av en internationell blockkedje- handelsfinansieringsplattform. Banken presenterade den här nyheten via ett officiellt pressmeddelande den 1 december och noterade att de hade skapat en egen produktionsmiljö under Contour, en global blockkedje-baserad plattform för handelsfinansieringstransaktioner, som lanserades i början av oktober i år.

Enligt SEB utnyttjar produktionsmiljön blockkedje-teknik som underlättar bankprocesser. För närvarande driver banken en testmiljö som går in i sin beta-fas innan den kommande lanseringen av den levande produktionsmiljön.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt pressmeddelandet involverar projektet en plattform som syftar till att minimera den tid det tar att bearbeta transaktioner som hänför sig till Letters of Credit. Enligt SEB kan plattformen potentiellt minska ledtiderna med upp till 90%, vilket minskar den tid som krävs för att genomföra en transaktion från 10 dagar i genomsnitt till mindre än 24 timmar. Enligt banken skulle den nya plattformen ersätta den nuvarande pappersbaserade processen med en digital lösning.

Marina Sandquist från Trade Finance och en medlem av teamet som arbetar med plattformens implementering på SEB kommenterade och sa,

”Med den här tekniken får alla parter ett gemensamt gränssnitt och kan komma åt all information samtidigt. Detta ersätter SWIFT och behovet av att skicka varandra fysisk post. ”

Utveckla en global plattform

Enligt SEB har de varit involverade i utvecklingen av Contour-plattformen sedan starten. Det första steget i plattformens utveckling skedde för fem år sedan när banken gick med i ett internationellt bank-konsortium bestående av ledande banker som Bangkok Bank, BNP Paribas, CTBC, HSBC, ING, Standard Chartered och Citi. Denna koalition resulterade i bildandet av R3, ett amerikanskt företag, som senare skapade en blockchain-infrastrukturplattform med namnet Corda.

SEB har varit delägare i R3 sedan 2017. Enligt pressmeddelandet var det initieringen av ett projekt som startade utvecklingen av en handelsfinansieringslösning på Corda-plattformen. Enligt uppgifter satte Contour den här lösningen i global drift. Kristina Söderberg, Venture Capital, och Helen Seeman, global produktchef för Trade Finance, Transaction Services, kommer att representera SEB i bolagets styrelse.

En sektor med stor potential

Hittills har mer än 80 banker och företag i 17 länder redan testat tekniken för att förenkla transaktioner för bland annat råvaror, petrokemiska produkter, energi och metall. Med detta i åtanke anser SEB att teknikens potential är enorm.

Enligt Sandquist,

”Handelsfinansieringsmarknaden förväntas uppgå till 79 miljarder dollar år 2026. Enligt de ursprungliga uppskattningarna kommer cirka 40% av denna handel att använda Contours blockkedje-teknik då.”

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust