Starka PMI-värden för tillverkning skapar en uppåtgående trend för silverpriset

Författad av: Faith Maina
december 2, 2020
  • Silverpriserna är skyhöga för andra dagen i rad.
  • Kina, euroområdet och Japan har registrerat starka PMI-nummer för tillverkning.
  • Silvers säkerhetsgrad har ökat i den nedåtgående drivkraften för US-dollarn och aktier.

Silverpriserna är skyhöga för den andra dagen i rad. Klockan 09:02 GMT ökade ädelmetallen med 2,14% och handlades då till 23,10 dollar. Marknaden reagerar på de starka PMI-siffrorna för tillverkning från olika marknader. Dessutom har silverets säkerhetsgrad ökat i takt med att de amerikanska marknadsindexen och dollarn faller.

silverpriser

Starkt PMI för tillverkning får silver att lysa för andra dagen

Silver är en industriell metall som används i tillverkningssektorer över hela världen. Några av dess användningsområden inkluderar tillverkning av speglar, solpaneler och köksutrustning. PMI för tillverkning mäter resultatet för ett lands tillverkningsindustri. Ett högre än förväntat antal indikerar ökad efterfrågan på tillverkade varor; en aspekt som resulterar i en ökad efterfrågan på silver. Därför är investerare som vill handla silver angelägna om att titta på PMI-värdet från de stora silverkonsumenterna.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Till att börja med reagerar marknaden på Kinas starka PMI-nummer för tillverkning. Kina är en av de största konsumenterna av denna ädelmetall. Stabiliteten i dess ekonomi är således goda nyheter för silverpriserna.

Den 30e november visade Kina Logistics Information Center att landets tillverknings-PMI låg på 52,1. Siffran var högre än föregående värde på 51,4 och prognosen som låg på 51,5.

Idag har Markit lyft fram en liknande trend. Kinas PMI för Caixin-tillverkning steg till 54,9. Siffran är en uppgång från föregående månads 53,6. Experter hade förutsagt att PMI skulle nå 53,5.

Japans PMI för tillverkning har också överträffat förväntningarna. Den har stigit till 49,0. Experter hade prognostiserat att antalet skulle vara oförändrat vid 48,3. Trots den tjur-aktiga trenden i dessa två ländernas tillverkningssektorer har vissa andra länder registrerat siffror som är lägre än förväntade.

Indien är en annan av de stora konsumenterna av silver. Dock är dess nuvarande PMI för tillverkning 56,3, jämfört med föregående månads 58,9 och prognosen på 57,3. Samtidigt rapporterade Australien ett värde på 55,8. Även om detta ligger under de förväntade 56,1 är det högre än föregående 54,2.

I Europa har den spanska tillverkningsindustrins PMI sjunkit under förväntningarna. Det har nått 49,8 mot de prognostiserade 50,5 och förra månadens 52,5. Investerare som är intresserade av att köpa silver är också angelägna om tillverkning av PMI-nummer från andra europeiska länder som Tyskland, Frankrike och Italien. Marknaden kommer också att reagera på Markits data från euroområdet, Storbritannien och USA. På tillväxtmarknaderna kommer fokus att ligga på avläsningarna från Sydafrika och Brasilien.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Silvers säkerhetsgrad har ökat

Precis som guld ser investerare silver som en säkring mot instabiliteten hos fiatvalutor. På dagens marknad stiger priset på de två ädelmetallerna. Investerare har flyttat till dessa säkra ”tillflyktsorter” under den försvagade dollarn. Idag sjönk dollarindexet med 0,23% och handlades till 91,65 dollar. De amerikanska marknadsindexen handlas också i rött. Dow Jones har minskat med 0,91% och på liknande vis har NASDAQ och S&P 500 också minskat med 0,06% respektive 0,46%.