EUR/USD-rally ökar i kraft efter stark PMI i EU:s detaljhandel och servicetjänster

Författad av: Crispus Nyaga
december 3, 2020
  • EUR/USD ökade efter det starka PMI för EU-detaljhandel.
  • PMI för service minskade i november men var ändå bättre än väntat.
  • Den totalt sett svagare amerikanska dollarn har bidragit till eurotillväxten.

EUR/USD- rallyt accelererade idag efter stark detaljhandel och bättre PMI-värden på tjänster från Europeiska unionen. Paret handlas till 1.2125, vilket är 14% över årets lägsta värde på 1.0630.

EUR/USD
EUR/USD rallyt fortsätter

Den europeiska detaljhandeln ökade i oktober

I en rapport som släpptes tidigare idag sa Eurostat att detaljhandelsvolymen ökade med 1,5% i oktober när regionen fortsatte att återhämta sig från pandemin. Denna månadsökning var bättre än föregående månads nedgång på 1,7%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Försäljningen steg med en årstakt på 4,3%, vilket också är bättre än föregående månads ökning på 2,5%. Ekonomer som frågades av Reuters förväntade sig att försäljningen skulle hoppa med 2,7%.

Livsmedels- och icke-livsmedelsprodukter ökade med 2,0% medan fordonsbränslet sjönk med 3,7%. Bland de bäst presterande länderna var Danmark, Kroatien och Frankrike medan eftersläparna var Slovenien, Slovakien och Nederländerna.

Ändå förväntar sig analytiker att försäljningen minskade i november då antalet Covid-fall fortsatte att öka i Europa. Detta ledde till att många länder som Frankrike och Tyskland införde lockdowns för att förhindra spridningen.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Tjänstesektors-avtal

EUR/USD steg också på grund av bättre PMI-värde för servicetjänster. Som de flesta analytiker förväntade sig minskade den europeiska tjänstesektorn i november eftersom mer icke-nödvändiga företag stängde sina lokaler. Dessa inkluderade företag som restauranger, kaféer och barer, som är ledande arbetsgivare i Europa.

Enligt Markit sjönk purchasing managers index (PMI) till 41,7 i november, det lägsta det har varit sedan maj. Det var också den tredje månaden i rad som PMI har varit under 50, vilket är ett tecken på minskning i branschen.

Den sammansatta PMI, som kombinerar tjänsterna och tillverkningsindustrin, minskade också till 45,3 i november. De bäst presterande länderna var Tyskland, Irland, Italien och Spanien. Förutom Tyskland låg restrerande länders PMI under 50. I ett uttalande sade Markit:

”Den relativa motståndskraften hos tjänster återspeglar delvis efterfrågan från tillverkningsindustrin på transport och andra industriella stödtjänster, men återspeglar också de mildare lockdown-reglerna jämfört med de som setts tidigare under året.”

EUR/USD steg också på grund av den totalt sett svagare amerikanska dollarn. Dollarn sjönk till den lägsta nivån sedan april 2018 då dess efterfrågan minskade.

EUR/USD tekniska utsikter

EUR/USD
EUR/USD tekniska diagram

I veckodiagrammet har EUR/USD haft ett starkt rally och ligger nu på den högsta nivån sedan april 2018. Den har också flyttat sig över de korta och medellånga rörliga medelvärdena, vilket är ytterligare ett tecken på eurons styrka. Som du kan se på ditt riktiga forex konto eller demo-konto är det relativa styrkeindexet (RSI) nära den överköpta nivån. Därför kommer paret sannolikt att fortsätta samlas på kort sikt eftersom tjurar siktar på en februari 2018-topp på 1.2555.