Ukrainas utkast till sin kryptoproposition klarade den första parlamentariska utfrågningen

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 3, 2020
  • Lagförslaget fick 229 röster av 340 och nu väntar ytterligare två utfrågningar innan det kan bli lag.
  • Om propositionen till sist godkänns kommer Ukraina att bli ett av få länder med kryptolagar.
  • Ministeriet för digital omvandling anser att ett tydligt regelverk kommer att öka kryptoinnovationen.

Ukrainas satsning på kryptoreglering har tagit ytterligare ett steg när ett utkast till ett lagförslag om krypto klarade sig igenom den första utfrågningen i Verkhovna Rada, landets parlament. Utkastet ska nu gå igenom ytterligare två utfrågningar innan det kan bli lag. Om det händer kommer landet att ansluta sig till den lilla skaran länder som har implementerat kryptolagstiftning.

Enligt en rapport handlade det dock inte om en smidig process i parlamentet. Vissa lagstiftare beklagade att de skulle behöva lägga sin tid på att formulera lagar för virtuella tillgångar när det enligt dem finns viktigare frågor som påverkar den ukrainska ekonomin. Ändå passerade lagförslaget när 229 parlamentsledamöter av sammanlagt 340 röstade för.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I propositionen definieras kryptovalutor som en uppsättning data i elektronisk form som kan vara ett oberoende objekt för civila transaktioner. Där står också att virtuella tillgångar kan certifiera egendoms- eller icke-äganderättigheter. I lagförslaget föreslås dock att endast vissa digitala tillgångar ska kunna användas som lagligt betalningsmedel i Ukraina.

Regler för kryptoreglering

Utkastet definierar ägaren av en virtuell valuta som den enhet som innehar den, såvida den inte lagras av en förvaringsinstitut, förverkas av ett domstolsbeslut eller förvärvas olagligt.

Ukrainas ministerium för digital omvandling får ansvaret för att reglera kryptovalutor om propositionen går igenom.. Enligt de föreslagna reglerna måste kryptotjänstleverantörer registrera sig hos myndigheten innan de inleder verksamhet i landet. Dessutom måste företagen tillhandahålla information om ägarstrukturen och mottagarna. Därtill måste de se till att de inte underlättar penningtvätt och att de skyddar användarnas data..

Enligt ministeriet kommer ett tydligt regelverk främja tillväxten för kryptoföretag i Ukraina. Ministeriet utarbetade lagförslaget tillsammans med landets krypto-community, även om vissa av medlemmarna är emot tanken på kryptoreglering.

Trots försök att förändra den gällande kryptoregleringen till det bättre är situationen i Ukraina fortfarande dyster vad gäller internationella handelsplattformar. Till exempel slutade den kända kryptobörsen Bittrex att erbjuda sina tjänster till ukrainare i september. Utan att peka på några specifika skäl för att de stängde ned sin verksamhet, så hävdade de att lagstiftningsmiljön i landet vid den tiden inte var lämplig.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust