Berkeley-koncernens resultat före skatt föll med 17% under första halvåret

Författad av: Wajeeh Khan
december 4, 2020
  • Berkeley-koncernens resultat före skatt sjönk med 17% under räkenskapsårets första halva.
  • Fastighetsutvecklaren förutspår nu 500 miljoner pund i årligt resultat före skatt.
  • Berkeley Group värderar sin terminsförsäljning till 1,94 miljarder pund.

Berkeley Group Holdings plc (LON: BKG) meddelade idag att deras resultat före skatt var 17% lägre under årets första halva jämfört med fjolårets. Företaget står ändå fast vid sin prognos för helåret. Under föregående räkenskapsår såg fastighetsutvecklaren sitt resultat före skatt falla med 35% på årsbasis på grund av covid-19-pandemin.

Berkeley Groups aktier såg en nedgång med cirka 3% när marknaden öppnade imorse, men vann tillbaka största delen av intradagsförlusten redan första handelstimman. Aktierna handlas nu till 48 pund per aktie, vilket kan jämföras med årets lägstanivå hittills på 31,31 pund per aktie i mars. Berkeley Groups aktier, som du kan lära dig att köpa online här, inledde året till 49,48 pund per aktie.

Berkeley förutspår 500 miljoner pund i helårsresultat före skatt

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Berkeley Group meddelade att resultatet före skatt under de sex månader som avslutades den 31 oktober landade på 230,8 miljoner pund. Som jämförelse rapporterades en högre vinst på 276,7 miljoner pund före skatt under motsvarande period förra året. I separata nyheter från Storbritannien blev Pets at Home i fredags det senaste brittiska företaget som returnerade sin covid-19-skattelättnad.

För hela räkenskapsåret förutspår den brittiska fastighetsutvecklaren nu 500 miljoner pund i vinst före skatt, vilket är oförändrat från deras prognos från tidigare i år. Berkeley Group hade 954 miljoner pund i likvida medel vid slutet av första halvåret.

Vad gäller intäkter registrerade det Cobham-baserade företaget 895,9 miljoner pund under första halvåret, vilket motsvarar en nedgång på 3,8% på årsbasis.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Berkeley Group värderade terminsförsäljningen till 1,94 miljarder pund

Enligt Berkeley Group levererade de 1 104 bostäder under första halvåret. Genomsnittspriset uppgick till 799 000 pund under denna period jämfört med 644 000 pund året innan. Fastighetsutvecklaren levererade 1 389 bostäder under de första sex månaderna av föregående räkenskapsår.

Det FTSE 100-noterade företagets terminsförsäljning värderas för närvarande till 1,94 miljarder pund. Berkeley sa att de planerar att betala ut 280 miljoner pund i utdelning till aktieägarna fram till den 30 september 2025. Nästa utbetalning, som är värd 140 miljoner pund, planeras till den 31 mars 2021.

Berkeley Group presterade relativt positivt på aktiemarknaden ifjol med en årlig vinst på cirka 40%. I skrivande stund värderas företaget till 5,90 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 15,04.