Platina på högsta nivåerna sedan 2016 efter förbättrat risksentimentet

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on dec 6, 2020
  • Platina är fortfarande billigt i förhållande till andra ädelmetaller, och efterfrågan kan öka ytterligare.
  • Enligt den tekniska analysen är huvudtrenden för denna ädelmetall hausse.
  • Om priset bryter över 1 100 dollar kan nästa prismål ligga kring 1 150 dollar.

Priset på Platinum steg från 860 till över 1070 dollar sedan början av november och det nuvarande priset ligger runt 1 058 dollar. Amerikanska FDA kommer sannolikt att godkänna det första covid-19-vaccinet för akutanvändning i USA i mitten av december, och platinapriset förväntas fortsätta stiga på lång sikt.

Grundläggande analys: Platina är fortfarande billigt i förhållande till andra ädelmetaller

Platinapriset steg över 1 000 dollar den första veckan i december, och den tekniska analysen visar att priset kan öka ytterligare de kommande veckorna. Inte minst för att FDA troligen kommer att godkänna det första covid-19-vaccinet för användning i USA i mitten av december.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Nyheter om att Storbritannien kommer att börja distribuera ett covid-19-vaccin nästa vecka ger också ytterligare stöd för denna ädelmetall. Enligt analytiker är platina fortfarande billigt jämfört med andra ädelmetaller, och platina handlas även billigt i förhållande till det bredare råvaruindexet.

Platina har inte sett någon större prisökning i kölvattnet av pandemin. Under perioder med ekonomisk osäkerhet brukar priset på platina minska på grund av minskad efterfrågan. Priset på guld och silver stiger vanligtvis när ekonomin går tungt, medan platinas diagram visar det motsatta.

Det är värt att nämna att efterfrågan förväntas överstiga utbudet under 2021, vilket är ytterligare en indikation på att platinapriset kan öka ytterligare.

Mer än 75% av världens platina kommer från Sydafrika, och denna ädelmetall är ungefär 15–20 gånger så sällsynt som guld. Om du bestämmer dig för att handla Platinum den här månaden så representerar den aktuella prisnivån bra valuta för pengarna, och trenden för denna ädelmetall är fortfarande hausse.

Teknisk analys: Platina har potential att stiga ytterligare

Platina har funnit ett starkt stöd över 1 000 dollar och ädelmetallen har potential att stiga ytterligare i den nuvarande marknadsmiljön. Efterfrågan kan öka drastiskt och investerare i denna ädelmetall kan tjäna mycket i förhållande till en relativt liten risk.

Datakälla: tradingview.com

De nuvarande motståndsnivåerna är 1 100 och 1 200 dollar, samtidigt som 900 och 800 dollar representerar de aktuella supportnivåerna. Om priset bryter över 1 100 dollar skulle det vara en signal att köpa Platinum, och då ligger vägen fri upp till 1 150 dollar.

Platina har fortfarande ett bra ”risk/reward”-förhållande och ett brott över 1 200 dollar skulle stöda den hausseartade trenden. Om priset år andra sidan sjunker under 900 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal och då skulle det sannolikt fortsätta falla ned till 800 dollar.

Sammanfattning

Platinapriset steg över 1 000 dollar under den första veckan i december efter nyheten om att FDA sannolikt kommer att godkänna det första covid-19-vaccinet inom kort. Att Storbritannien kommer att börja distribuera ett covid-19-vaccin nästa vecka ger också ytterligare stöd till denna ädelmetall. Enligt den tekniska analysen är huvudtrenden för denna ädelmetall hausse. Om priset bryter över 1 100 dollar kan nästa prismål ligga kring 1 150 eller till och med 1 200 dollar.