McDonald’s aktier faller efter att Stephens analytiker sänkt rankingen

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on dec 11, 2020
  • McDonald's är ett stabilt företag, men "risk/reward"-förhållandet är inte lovande för långsiktiga investerare.
  • Stephens analytikerteam sänkte rankingen för McDonald's aktier
  • McDonald's höjde sin kvartalsutdelning med 3% till 1,29 dollar per aktie.

McDonald’s Corporations (NYSE: MCD) aktier har sjunkit från 218 till under 207 dollar sedan början av december, och det aktuella priset ligger nu runt 208 dollar. Aktier i McDonald’s kan vara ett bra investeringsalternativ, men det är inte rätt tid att köpa aktier i företaget just nu eftersom risken är stor att priset faller under de kommande veckorna.

Grundläggande analys: McDonalds har ett starkt kassaflöde, vilket gjort det möjligt att öka utdelningen

McDonalds aktier har försvagats efter att Stephens analytikerteam sänkt den hausseartade rankingen och satt ett nytt kursmål på 225 dollar. De främsta orsakerna till det var covid-19-pandemin och den överhängande risken att den amerikanska aktiemarknaden kan gå in i en korrigeringsfas.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det nuvarande ”risk/reward”-förhållandet ser inte lovande ut för långsiktiga investerare trots att McDonalds-aktier är kvar på en tjurmarknad. McDonald’s rapporterade att den globala försäljningen under tredje kvartalet minskade med 2,2% jämfört med motsvarande kvartal ifjol, vilket är mycket bra med tanke på situationen, och företaget ökade också sin kvartalsutdelning med 3% till 1,29 dollar per aktie.

Samtidigt ökade vinsten per aktie med 4% till 2,22 dollar under Q3 och hemleveranserna ökade på alla företagets större marknader. McDonald’s har ett starkt kassaflöde, vilket gjort det möjligt att inte bara betala ut, utan även öka utdelningen regelbundet.

McDonald’s expanderar sin verksamhet och företaget introducerade McRib-smörgåsen på sin meny i USA i december. Enligt analytiker förväntas McDonalds se en stark omsättning och vinsttillväxt under 2021, men negativa nyheter i samband med covid-19 kan förändra den prognosen.

Teknisk analys: Björnar fokuserar på att bryta stödnivån vid 200 dollar

Så länge som priset för aktien ligger kvar över stödet vid 200 dollar så befinner den sig tekniskt sett fortfarande på en tjurmarknad men det finns några uppenbara risker vad gäller att köpa McDonald’s-aktier i december. En studie som publicerades i Nature visade att en av de största orsakerna till covid-19-spridningen är att människor vistas nära varandra inomhus i t.ex. restauranger.

Visst publiceras nya positiva nyheter kring covid-19-vaccinerna dagligen, men ingen vet med säkerhet hur pandemin kommer att utvecklas under den närmaste tiden, vilket kan få stor inverkan på McDonald’s verksamhet.

Datakälla: tradingview.com

De nuvarande stödnivåerna är 200 och 180 dollar, samtidigt som 220 och 230 dollar representerar motståndsnivåerna. Om priset stiger över motståndet vid 220 dollar kan nästa mål ligga kring 230 dollar, men om priset skulle sjunka under 200 skulle det vara en tydlig säljsignal och kanske även ett tecken på att den positiva trenden är på väg att vända.

Sammanfattning

McDonalds förväntas bokföra en stark omsättning och vinsttillväxt under 2021, men Stephens analytiker sänkte ändå aktiens hausseartade ranking. Det nuvarande risk/reward-förhållandet ser inte lovande ut för långsiktiga investerare trots att McDonald’s-aktierna tekniskt sett förblir på en tjurmarknad. Om priset stiger över motståndet vid 220 dollar kan nästa mål ligga kring 230 dollar, men om priset skulle sjunka under 200 skulle det vara en tydlig säljsignal och kanske även ett tecken på att den positiva trenden är på väg att vända.