Regeringen undersöker möjligheten att byta till digital valuta

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 16, 2020
  • Moderaternas tidigare ledare Anna Kinberg Batra kommer att leda utredningen.
  • Enligt Bostadsminister Per Bolund kommer granskningsprocessen att vara klar i slutet av november 2022.
  • Sverige registrerade de lägsta kontanthanteringsnivåerna någonsin i oktober i år.

Sveriges regering inleder en process för att bedöma om det är genomförbart att övergå till en digital valuta, konstaterade Bostadsminister Per Bolund den 11 december. Granskningen kommer att avslutas i slutet av november 2022. Enligt uppgift kommer tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra att leda utredningen.

Enligt en rapport i Bloomberg är detta bara det senaste steget mot ett skifte mot ett kontantlöst samhälle och Bolund uppger att granskningen nu måste slå fast ifall lanseringen av en digital valuta skulle vara säker. Han betonade även vikten av att en digital betalningsmetod blir tillgänglig för alla svenska medborgare efter lanseringen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Bolund kommenterade att:

”Beroende på hur en digital valuta utformas och vilken teknik som används kan det få stora konsekvenser för hela det finansiella systemet.”

Bestämda steg mot digitalisering

Sverige ett av de första länderna i världen som överväger att lansera en digital valuta. Tidigare i år inledde Riksbanken ett pilotprojekt tillsammans med Accenture för att testa om det är möjligt att lansera en elektronisk e-krona. Vid den tidpunkten uppgav Riksbanken att pilotprogrammet kommer att vara aktivt fram till februari 2021. Enligt uppgift kommer pilotprojektet för den digitala e-kronan att köras på blockchain, samma teknik som stöder bitcoin (BTC).

Riksbankens ordförande Stefan Ingves är enligt sina uttalande väldigt positiv till idén att lansera en egen digital valuta och han har uppmanat riksdagen att inta en liknande hållning.

I en kommentar den 15 oktober sa Ingves att:

”Pengar och sättet vi betalar på genomgår betydande förändringar nu när ekonomin digitaliseras. Där vi tidigare bytte kontanter betalar vi nu huvudsakligen genom att flytta medel mellan varandras konton. Förändringarna har många fördelar men medför också nackdelar och risker. Riksbanken har till uppgift att säkerställa att betalningar kan göras säkert och effektivt och att kronan behåller sitt värde. För att detta ska vara möjligt måste kontanter både skyddas och kompletteras med ett digitalt alternativ. Vi måste också skapa förutsättningar för att digitala betalningar ska bli effektivare. Men vi behöver också hjälp från riksdagen och regeringen.”

Den här nyheten kommer efter att Sveriges Riksbank publicerade en rapport som visade att Sveriges kontantanvändning har minskat ytterligare i år på grund av covid-19-pandemin. De lägsta kontanthanteringsnivåerna nånsin registrerades i oktober då mindre än 10% av alla betalningar över hela landet utfördes med kontanter.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust