Debunking David Rosenbergs tro att ”den framtida utbudskurvan för bitcoin är okänd”

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on dec 21, 2020
  • Enligt Rosenberg är BTC inte en giltig investering eftersom den är för flyktig.
  • Symbios VD, Samuel Junghenn säger att volatilitet inte är ett mått på en investerings giltighet.
  • Guggenheims Scott Minerd säger att BTC borde vara värt cirka £296 150.

Efter att bitcoin (BTC) nyligen satte nya toppar har David Rosenberg, chefsekonom och strateg på Rosenberg Research & Associates kommit ut för att basha myntet. Han blev intervjuad den 17 december, där han sa att Bitcoin är en massiv bubbla och att dess investerare inte förstår hur dess utbud fungerar. Rosenberg, som är känd för att identifiera bostadsmarknadsbubblan för 15 år sedan, noterade att de flesta BTC-entusiaster inte ens vet vem som utvecklat den eller hur den utvinns.

Med hänvisning till BTC sa han,

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

”Det är bara ett klassiskt följeslag, extremt trång handel. Det är i en massiv bubbla och alla verkar tro att vi kommer att nå 21 miljoner taket på leveransbegränsningen, men det finns egentligen ingenting i protokollet som tyder på att tillgången på bitcoin inte kan gå upp när vi träffar det begränsa.”

Han fortsatte med att skilja bitcoin från guld och sa att tillgångskurvan för guld är säker medan bitcoin är okänd.

Medan Rosenbergs åsikter var bestämda, var de flesta av hans påståenden fel. Det här är för att:

Bitcoins fasta leverans är verkligen 21 miljoner mynt medan guldförsörjningen är osäker

Enligt bitcoin.org, en webbplats som ursprungligen registrerades och ägdes av Satoshi Nakamoto, bitcoins utvecklare,

”Bitcoins skapas i en minskande och förutsägbar takt.”

I grund och botten är bitcoin en form av pengar som har alla funktioner i traditionella valutor som ”hållbarhet, bärbarhet, fungibilitet, knapphet, delbarhet och igenkännbarhet”. Till skillnad från fysiska egenskaper som guld och silver stöds det av matematik och nätverket är decentraliserat.

Medan han matematiskt skrev Bitcoins kod satte Satoshi Nakamoto ett tak på sammanlagt 21 miljoner bitcoin. Därför kommer endast 21 miljoner BTC någonsin att skapas om det inte sker någon protokolländring. Protokollet kan dock inte ändras utan samarbete från alla bitcoinanvändare med tanke på nätverkets decentraliserade natur. Det skulle inte ens vara vettigt för någon i BTC-samhället att göra en förändring som skulle äventyra deras pengar.

Å andra sidan är tillgången på guld okänd. En bra anledning till det är de tekniska framstegen som kan orsaka billigare guldutvinning.

Bitcoin är inte en ”bubbla”

Bitcoins betydande prisökning innebär inte att det är en bubbla. Något är en bubbla när den är konstgjort övervärderad och plötsligt kan gå ner i värde.

När det gäller bitcoin beror priset på utbud och efterfrågan. Just nu, särskilt när det gäller den institutionella köptrenden, ökar efterfrågan på bitcoin väldigt snabbt, så priset ökar därför också. Dessutom skapas nya bitcoins i en minskande takt, varför priset stiger ytterligare.

Under 2017 såg kryptomarknaden en enorm boom i BTC-priset och sedan en enorm krasch 2018. Men under Singapores FinTech Festival förklarade Winklevoss tvillingarna, de tidiga krypto-adopterarna, att det nuvarande rallyt inte är detsamma som det föregående. Enligt Tyler Winklevoss, medgrundare av Gemini-kryptovalutabörsen, var prisrallyt 2017 en FOMO-sak. Han kommenterade den nuvarande ökningen och sade,

”Det här är de mest sofistikerade investerarna, de smartaste människorna i rummet, som i tystnad köper bitcoin… Denna karaktär, dessa företag, dessa investerare var inte i bitcoinvärlden då.”

Han lade till,

”Börsnoterade företag som Square och MicroStrategy lägger sina egna kontanter i bitcoin eftersom de är oroliga för den kommande inflationen och inflationens gissel med all pengutskrift och stimulans från Covid-lockdowns,”

Enligt Michael Saylor, grundaren och VD för MicroStrategy (företaget har för närvarande cirka 40 824 bitcoins),

”Bitcoin är en bank i cyberspace, som drivs av oförstörbar programvara som erbjuder ett globalt, prisvärt, enkelt och säkert sparkonto till miljarder människor som inte har möjlighet eller önskan att driva sin egen hedgefond.”

Varierande syn från experter

I intervjun kritiserade Rosenberg också BTC och sa:

”Anledningen till att det egentligen inte är en giltig investeringsavhandling är att den är så jäkla flyktig.”

Men Samuel Junghenn, grundaren och VD för Symbiosis Capital, har en annan syn.

Han sa till Invezz,

”Bara för att något är flyktigt, betyder det inte att det inte är en ”giltig” investering. Det finns gott om människor, både professionella och privata, som tjänar hela sitt levnadsbröd av flyktiga investeringar. Det handlar om tre grejer; först och främst att veta vad din nackdelrisk är, för det andra vad som är uppåtriktat i förhållande till nackdelen, och för det tredje vad sannolikheten är för att investeringen lönar sig.”

Junghenn tillade att volatilitet kan vara fördelaktigt eller skadligt, beroende på vilken typ av investering man gör. Enligt honom är volatilitet bra för handlare, eftersom de inte kan göra vinst utan volatilitet.

I en tweet delade Michael en liknande uppfattning när det gäller att ta risker.

Han ser inte bara Bitcoin som en investering; det är ett sätt att leva för honom.

Guggenheim Investments Scott Minerd, utgav också en BTC-åskigt som kontrar Rosenbergs och sa:

”Vårt grundläggande arbete visar att bitcoin borde vara värt cirka 400 000 dollar. Det baseras på bristen och den relativa värderingen, till exempel saker som guld i procent av BNP.”

Scott Melker, en känd kryptohandlare, har uppmuntrat sina följare på Twitter att köpa bitcoin.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust