2021-prognos för USD/CHF: Kommer trenden att vända?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 29, 2020
  • USD/CHF-paret sjönk med mer än 8% under 2020.
  • Nedgången berodde främst på en svagare amerikansk dollar och Feds åtgärder.
  • En hausseartad vändning är möjlig när risk-on-sentimentet återvänder.

USD/CHF-paret sjönk med mer än 8,60% under 2020 när världen ställdes inför den första globala pandemin på decennier. Paret föll till låga 0,8800 i december, vilket var den lägsta nivån sedan januari 2015.

USD/CHF under 2020

Den svaga dollarn

USD/CHF-priset sjönk främst på grund av den totalt sett svagare amerikanska dollarn då ett risk-off-sentiment dominerade marknaden. Totalt sjönk dollarindexet med mer än 8% under 2020, vilket innebär att det var det sämsta året på över ett decennium. Faktum är att dollarn sjönk mot alla större och mindre valutor, inklusive euron, brittiska pundet, sydafrikanska randen och den svenska kronan.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Efter att ha börjat året starkt förlorade dollarn fart i slutet av mars efter att Federal Reserve inledde sina covid-19-åtgärder. Banken sänkte räntorna till det nuvarande intervallet mellan 0% och 0,25%. Det tillkännagav sedan ett nytt kvantitativt lättnadsprogram som ökade balansräkningen till mer än 6 biljoner dollar.

Samtidigt svarade kongressen på pandemin genom att godkänna stimulanspaket värda flera biljoner dollar. Förra veckan godkände kongressen ett paket på 900 miljarder dollar som inkluderade checkar på 600 dollar direkt till amerikanska medborgare.

USD/CHF-paret sjönk också på grund av åtgärderna från den schweiziska nationalbanken (SNB). Banken sänkte inte räntorna som svar på pandemin (de var redan negativa). I stället införde banken flera viktiga policyer för marknadsinterventioner, som visas nedan.

USD/CHF under 2021

2021 kommer Federal Reserve och SNB troligtvis att behålla den nuvarande penningpolitiken. Fed har redan antytt att de kommer att lämna räntorna oförändrade även efter att den totala inflationen gått över 2%, vilket innebär att banken inte kommer att höja räntorna under 2021. Med Schweiz inflation under noll, kommer SNB troligtvis inte heller att höja räntorna.

Därför kommer den största drivkraften för paret att vara marknadssentimentet. Enligt mig kommer sentimentet att skifta från risk-on till risk-off när världen ställs inför nya risker. Den primära risken kommer att vara den globala skulden, vilket ökade drastiskt under 2020. Därtill väntar ytterligare potentiella konflikter, som t.ex. relationen mellan USA och Kina.

USD/CHF teknisk prognos

USD/CHF
USD/CHF teknisk graf

När vi tittar på det dagliga diagrammet ser vi att USD/CHF-paret har haft en brant nedåtgående trend. Det förblir under det glidande medelvärdet för 50 dagar och oscillatorer som Relative Strength Index (RSI) och Stochastic Oscillator har också flyttat sig upp till översålda nivåer.

Därför finns det en möjlighet att priset kommer att studsa tillbaka under 2021. Om det händer kommer nästa motstånd att vänta vid 0,9300, vilket var den högsta punkten i september. Lär dig hur du drar nytta av prognoser som denna genom att använda valutamäklare med hög hävstång.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust