USD/CHF sjunker till 2015-nivåer efter årets sista SNB-räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 17, 2020
  • USD/CHF-paret vacklade efter det senaste räntebeslutet från den schweiziska nationalbanken.
  • Banken lämnade huvudräntan oförändrad på -0,75%, i linje med förväntningarna.
  • Beslutet kom ett dygn efter att USA pekat ut Schweiz som en valutamanipulator.

USD/CHF-priset vacklade efter de slutgiltiga räntebesluten från schweiziska nationalbanken (SNB) och Federal Reserve. Paret handlas till 0,8850, vilket är nära den lägsta nivån sedan 2015.

USD/CHF
USD/CHF-parets prisutveckling

SNB:s räntebeslut

SNB avslutade sitt tvådagarsmöte idag och lämnade huvudräntan oförändrad på -0,75% där de har legat sedan januari 2015. Det var i linje med vad de flesta analytiker förväntade sig och också vad banken hade antytt tidigare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Banken hävdade att den expansiva politiken är nödvändig för att dämpa de ekonomiska effekterna av covid-19-pandemin.

Därtill höjde SNB också sin ekonomiska prognos för året. De förväntar sig att ekonomin kommer att krympa med 3%, vilket är bättre än den tidigare uppskattningen. De förväntar sig också att inflationstakten kommer att återvända till det negativa territoriet det kommande året. Banken sa:

”Vid den penningpolitiska bedömningen i september förväntades en ännu starkare nedgång. Revisionen beror på att minskningen av BNP till följd av den första vågen av pandemin inte var så stor som ursprungligen förväntat.”

Detta beslut kom två dagar efter att statssekretariatet för ekonomiska frågor (SECO) meddelat att ekonomin kommer att krympa med 3,3% i år och sedan studsa tillbaka med 3,0% under 2021.

Viktigast är att beslutet kom en dag efter att Federal Reserve meddelade sitt slutliga beslut för året. Den amerikanska centralbanken lämnade priserna oförändrade och fortsätter att öka sina tillgångsköp.

USA pekar ut Schweiz som valutamanipulator

I sitt uttalande idag konstaterade SNB att den schweiziska francen fortfarande är övervärderad och banken lovar nu åtgärder. Det är viktigt av två anledningar. För det första är en starkare franc vanligtvis negativ för den schweiziska ekonomin, som tjänar största delen av sina intäkter från export. En starkare valuta innebär som bekant dyrare varor.

För det andra kom uttalandet en dag efter att USA pekat ut landet som en valutamanipulator. Det amerikanska finansdepartementet sa att landet, tillsammans med Vietnam, håller sina valutor låga för att ”förhindra effektiva betalningsbalansjusteringar.”

Ändå förväntar sig ekonomer inte att detta kommer att ha någon större inverkan på USD/CHF eftersom Trump-administrationen är på väg att lämna Vita huset. Dessutom har den schweiziska francen faktiskt stigit med 10% gentemot dollarn sedan i mars.

USD/CHF teknisk prognos

USD/CHF
USD/CHF teknisk graf

USD/CHF har haft en stark nedåtgående trend efter att ha nått en topp på 0,9900 i början av året. Analytiker hos stora valutamäklare anser att nedgången främst berodde på den svagare amerikanska dollarn när ett risk-off-sentiment dominerade marknaden.

På dygnsdiagrammet förblir paret under de korta och långsiktiga glidande medelvärdena medan de två linjerna och histogrammet för MACD ligger under den neutrala linjen.

Därför kommer paret sannolikt att fortsätta falla när björnarna riktar in sig mot nästa psykologiska nivå vid 0,800. Det scenariot kommer däremot inte att inträffa om priset lyckas stiga över 0,90, eftersom det skulle innebära att det finns fler köpare på marknaden.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust