USD/CHF glider ner till 2015-nivåer när SECO stärker den schweiziska ekonomiska prognosen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 15, 2020
  • USD/CHF sjönk till den lägsta nivån sedan februari 2015.
  • Paret reagerade på den senaste prognosen från SECO.
  • Byrån förväntar sig att ekonomin kommer att minska med 3,0% 2020.

USD/CHF- priset ligger nära den lågnivån som sågs i februari 2015 när handlare reagerar på den robusta ekonomiska prognosen från Schweiz. Minskningen beror också på den totalt sett svagare amerikanska dollarn. Det handlas till 0,8857, vilket är 10% lägre än årets topp på 0,9900.

USD/CHF
USD/CHF faller till 2015-nivåer

SECO stärker den schweiziska prognosen

I en rapport som släpptes tidigare idag sa State Secretariat for Economic Affairs (SECO) att ekonomin sannolikt kommer att minska med 3,3%, en förbättring från den tidigare uppskattningen på 3,8%. Detta kommer att bli den värsta nedgången sedan 1975.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

SECO citerade virusets andra våg som den främsta orsaken till den allmänna nedgången i ekonomin. Det faktum att Schweiz inte har genomfört några större lockdowns kommer dock att göra nedgången mindre allvarlig.

Landet kommer sedan studsa tillbaka med 3,0% 2021, lägre än den tidigare uppskattningen på 3,8%. Den nedåtgående revisionen beror på effekterna av den pågående virusvågen. Det förväntar sig också att ekonomin växer med 3,1% 2022.

Vidare kommer den schweiziska arbetslösheten sannolikt att stiga till 3,2% medan inflationstakten kommer att förbli under SNB-målet på 2,0%.

USD/CHF-priset reagerar också på de senaste uppgifterna om producentprisindex (PPI). Enligt landets statistikbyrå sjönk producentprisindex (PPI) med 0,1% i november från 0,0% föregående månad. Detta ledde till en årlig nedgång på 2,7%. Byrån tillskrev denna nedgång den totala svagheten i petroleum och farmaceutiska produkter.

Handlare ser också på det kommande räntebeslutet från Federal Reserve. I sitt slutliga beslut för året tror ekonomer att banken kommer att lämna räntor och kvantitativa lättnader oförändrade.

USD/CHF tekniska utsikter

USD/CHF
USD/CHF tekniskt diagram

USD/CHF-priset har sjunkit kraftigt, vilket visas i det dagliga diagrammet ovan. Denna trend stöds av de exponentiella rörliga medelvärdena på 50 och 100 dagar. Priset ligger också under det viktiga stödet på 0,900, där det hade kämpat för att komma under i augusti och november.

De två raderna i den stokastiska oscillatorn ligger också under den översålda nivån, vilket innebär att en vändning är möjlig på längre sikt. Därför, även om paret sannolikt kommer att fortsätta att röra sig nedåt, är det sannolikt att det kommer att gå igenom en vändning eftersom det blir översålt. Så var försiktig och överväg att träna med ett forex-demo-konto först.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust