USD/CHF: Den schweiziska francen fortsätter att gå starkt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 4, 2021
  • USD/CHF-paret sjönk till den lägsta nivån sedan 2015 efter starka schweizisk tillverknings-PMI.
  • Den schweiziska tillverkningsindustrins PMI ökade till 58, den högsta nivån sedan 2018.
  • Imorgon kommer paret att reagera på senatsvalet i Georgia.

USD/CHF- paret har sjunkit till den lägsta nivån sedan januari 2015 inför senatsvalet i Georgia och efter starka PMI-uppgifter ifrån Schweiz. Det handlas till 0,8788, vilket är 11% lägre än fjolårets högsta topp på 0,9897.

Schweiz tillverkningssektor går starkt

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Schweiz är känt för sin robusta tillverkningssektor, där företag som Novartis, Nestle och ABB har betydande marknadsandelar inom sina respektive branscher runt om i världen. Landet är också känt för sin export.

I en rapport tidigare idag meddelade Procure och Credit Suisse att landets totala PMI för tillverkningssektorn steg till 58,0 i december från 55,2 föregående månad, vilket var bättre än den genomsnittliga prognosen på 54,0. Det var också den högsta nivån sedan 2018.

Siffrorna är ett resultat av att efterfrågan på landets produkter fortsätter att öka. Faktum är att indexen för kapacitetsutnyttjande, leveranstider, sysselsättning och framtidstro hos tillverkare alla fortsatte att stiga. PMI för tillverkningssektorn var bättre än för Europeiska unionen, vars tillverknings-PMI sjönk till 55,2 och Storbritanniens som steg till 57,5.

Den starkare schweiziska francen medför dock betydande risker för tillverkningssektorn i Schweiz, eftersom det gör landets varor dyrare än konkurrenternas. Den schweiziska nationalbanken har beklagat sig över den starkare francen i samband med sina senaste räntebeslut.

Senatsvalet i Georgia

Blickar vi framåt så kommer USD/CHF-paret att reagera på det stundande valet i Georgia och de amerikanska non-farm payroll-uppgifterna. Morgondagens val är viktigt eftersom det kommer att avgöra vilket parti som majoritet i senaten, vilket i sin tur avgör hur framgångsrik Joe Bidens presidentskap kommer att bli.

Analytiker vid de flesta valutamäklare förutspår att en vinst för demokraterna kommer att vara sämre för den amerikanska dollarn. Det beror på att de demokratiska ledarna redan lovat att erbjuda biljontals dollar i stimulans. Partiet kommer också att ha tillräckligt med röster för att upphäva de flesta av Trumps beslut, inklusive skattesänkningarna.

Men om republikanerna vinner minst en av de två platserna som står på spel så kommer de att få majoritet i senaten, vilket kommer att göra det svårt för Biden att genomföra sin agenda.

Senare den här veckan kommer USD/CHF-paret också att reagera på tjänste-PMI.

USD/CHF teknisk prognos

USD/CHF
USD/CHF teknisk graf

Det dagliga diagrammet visar att USD/CHF-paret har haft en brant nedåtgående trend. Det har sjunkit under de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar samtidigt som det relativa styrkaindexet (RSI) också har fortsatt att falla. Därför ser paret ut tt fortsätta falla och nästa nycklmål väntar vid 0,8750. Det finns dock också en möjlighet att paret kommer att vända uppåt inom kort.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust