Pradas aktier rusar upp efter att företaget återgick till lönsamhet för helåret

Författad av: Michael Harris
januari 6, 2021
  • Prada meddelade igår att man lyckats återgå till lönsamhet i slutet av förra året.
  • Försäljningen återhämtade sig drastiskt på den viktiga kinesiska marknaden och ökade med 52%.
  • Pradas aktier gick urstarkt under de två sista månaderna 2020.

Aktierna i Prada (HKG: 1913) ligger på de högsta nivåerna sedan 2015, eftersom företaget sa att det förväntar sig att ha gått med vinst under 2020 trots att försäljningen sjönk under första halvåret.

Grundläggande analys: Stark återhämtning under andra halvåret

Det italienska lyxmodehuset Prada meddelade igår att de lyckades återgå till lönsamhet i slutet av fjolåret. Detta trots att de slet oerhört hårt under första halvåret när effekterna av pandemin var som värst.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

I en handelsuppdatering sa Prada att försäljningen nu återhämtat sig helt till nivåerna före pandemin. Tidigare meddelade Prada att deras intäkter hade sjunkit med 40%, vilket resulterade i en rörelseförlust på 196 miljoner euro. Helårsresultatet väntas i mars.

”Trots påverkan från butiksstängningar som berörde i genomsnitt 9% av nätverket såg [Prada] en progressiv återhämtning för försäljningen, som kulminerade i en full återhämtning för detaljhandelsförsäljningen till 2019-nivåer i december månad,” sa företaget i uttalandet .

Det italienska företaget såg en stark återhämtning på en av sina viktigaste marknader, i Kina, där försäljningen ökade med 52%. Japan och Europa hade svårare att upprätthålla sin återhämtning medan USA och Mellanöstern också såg en stark försäljning.

”Jag är mycket nöjd med hur vi har mött de allvarliga utmaningarna under året som gick och hur vi, trots den ihållande osäkerheten som sannolikt kommer att fortsätta under de närmaste månaderna, lyckats leverera positiva resultat,” sa Patrizio Bertelli, Pradas verkställande direktör.

”Tack vare det generösa engagemanget från all grupppersonal kunde vi svara snabbt och konsekvent på förändringar på marknaden, vilket har uppskattats av alla våra kunder.”

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Högsta nivåerna på åratal

Pradas aktier gick urstarkt under de två sista månaderna av 2020 och steg med cirka 65%. Köparna lyckades bryta över det fleråriga motståndet som låg vid 47,80 dollar – en nivå som nu fungerar som ett stöd under tillbakadragningen.

Prada månadsgraf (TradingView)

Om aktierna lyckas hålla sig kvar ovanför denna zon skulle det skapa en solid grund för en fortsatt satsning högre. Köparna kommer att fokusera på zonen runt 56,00 härnäst.

Sammanfattning

Lyxmodemärket Prada meddelar att de lyckades avsluta 2020 med en helårsvinst efter att ha återhämtat sig kraftigt under andra halvåret.