Walgreens distributionsenhet säljs till AmerisourceBergen för 4,78 miljarder pund

Författad av: Wajeeh Khan
januari 7, 2021
  • Walgreens säljer sin distributionsenhet till AmerisourceBergen för 4,78 miljarder pund.
  • Transaktionen förväntas slutföras före inledningen av budgetåret 2022.
  • Affären kommer att öka AmerisourceBergens justerade resultat per aktie.

I ett tillkännagivande igår meddelade Walgreens Boots Alliance Inc (NASDAQ: WBA) att de kommer att sälja sin distributionsverksamhet till AmerisourceBergen Corp (NYSE: ABC) för 4,78 miljarder pund.

Walgreens aktier klättrade med mer än 2% under gårdagens förhandel och steg ytterligare 2,5% under de närmaste timmarna. Priset ligger nu på 31,69 pund per aktie, jämfört med låga 24,64 pund per aktie under den sista veckan i oktober – en god nyhet för värdeinvesterare.

Transaktionen kommer sannolikt att slutföras före början av budgetåret 2022

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Efter att transaktion slutförts, vilket förväntas ske före början av budgetåret 2022, avser Walgreens att fokusera mer på sina kärnverksamheter, inklusive apoteksenheten och detaljhandeln. Försäljningen i båda dessa segment drabbades hårt under 2020 av den pågående covid-19-pandemin.

AmerisourceBergen kommer i gengäld att stärka sin position inom den amerikanska sjukvårdssektorn när affären slutförts. Att de inkluderar Alliance Healthcare under sitt paraply kommer också att hjälpa dem att utvidga sitt fotavtryck i Europa där Alliance är väl förankrade som en av de största distributörerna.

Nyheten kommer bara månader efter att Walgreens rapporterade en årlig försäljningstillväxt på 2,3% under fjärde kvartalet. VD Steven Collins från AmerisourceBergen kommenterade det nya avtalet, som inte inkluderar verksamheten i Tyskland, Italien och Kina, och sa:

”Båda våra verksamheter, och Alliance, har varit motståndskraftiga under covid-19. Möjligheterna för och medvetenheten om läkemedelsgrossisterna har bara ökat under pandemin.”

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Affären kommer att höja AmerisourceBergens justerade resultat per aktie

Distributionsverksamheten genererade 14,70 miljarder pund i försäljning 2020, vilket svarade för ungefär 14% av Walgreens totala helårsintäkter. Walgreens har för närvarande en andel på 30% i AmerisourceBergen, vilket gör dem till den största aktieägaren i det amerikanska läkemedelsgrossistföretaget.

I separata nyheter från USA meddelade CVS och Walgreens sade att den första covid-19-vaccindosen kommer att administreras i amerikanska vårdhem den 25 januari.

AmerisourceBergen kommer att betala 4,61 miljarder pund till Walgreens kontant, enligt avtalet som sannolikt kommer att öka deras justerade resultat per aktie med mer än 15%. Enligt Reuters inledde det Chesterbrook-baserade företaget förhandlingarna om en potentiell affär med Walgreens i maj 2020.

AmerisourceBergen öppnade handeln med ett lyft på mer än 3,5% på aktiemarknaden igår och steg ytterligare 5% de närmaste timmarna. I skrivande stund värderas företaget till 15,95 miljarder pund.