Walgreens apoteksförsäljning förblev stark under första kvartalet

Författad av: Wajeeh Khan
januari 8, 2021
  • Walgreens rapporterar att apoteksförsäljningen förblev stark under räkenskapsårets första kvartal.
  • Det amerikanska företaget rapporterar bättre resultat och intäkter än väntat för första kvartalet.
  • Walgreens Boots Alliance varnar för tuffa ekonomiska utmaningar under andra kvartalet.

Walgreens Boots Alliance Inc. (NASDAQ: WBA) meddelade igår att deras resultat och intäkter var starkare än väntat under räkenskapsårets första kvartal. Företaget förklarade sin positiva kvartalsprestation med robust apoteksförsäljning de senaste månaderna.

Walgreens Boots Alliance steg med cirka 2,5% under förhandeln igår och sedan med ytterligare 5% när marknaden öppnat. Med ett pris på 33,51 pund per aktie har företaget nu återhämtat sig avsevärt jämfört med låga 24,75 pund per aktie den senaste veckan i oktober. Läs mer här om du är intresserad av att investera på aktiemarknaden.

Walgreens resultat för första kvartalet jämfört med analytikernas förväntningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Refinitiv hade experter förutspått att företaget skulle bokföra 25,81 miljarder pund i intäkter under första kvartalet. Deras uppskattning för vinst per aktie begränsades till 76 pence. I sin rapport igår överträffade Walgreens båda prognoserna med en intäkt på 26,81 miljarder pund och 90 pence i vinst per aktie.

Det amerikanska holdingbolaget rapporterade 227,41 miljoner pund i nettoförlust under det senaste kvartalet, vilket motsvarar 26,58 pence per aktie. Som jämförelse rapporterade de 623,90 miljoner pund i nettoresultat eller 70,14 pence per aktie under motsvarande kvartal ifjol. Walgreens bokförde 25,35 miljarder pund i försäljning under första kvartalet föregående år.

Det Deerfield-baserade företaget sa att den jämförbara apoteksförsäljningen i USA ökade med 5% på årsbasis under kvartalet. Tillväxten i Storbritannien låg däremot på lägre 2,5%. På onsdagen meddelade Walgreens att de kommer att sälja sin distributionsenhet till AmerisourceBergen Corp. för 4,78 miljarder pund.

Walgreens Boots Alliance varnar för tuffa ekonomiska utmaningar under andra kvartalet

Enligt Walgreens kommer deras justerade vinst per aktie sannolikt att öka med mindre än 5% i år. Företaget varnade däremot för att den ekonomiska situationen kommer att vara tuff under det andra kvartalet, och resultatet sannolikt påverkas, till följd av den nya lockdown som införts i Storbritannien.

I relaterade nyheter planerar Walgreens VD Stefano Pessina att lämna sin roll efter fem år på företaget. En efterträdare har ännu inte utsetts.

Walgreens Boots Alliance hade ett tungt år på aktiemarknaden ifjol med en årlig nedgång på mer än 30%. I skrivande stund värderas det Nasdaq-noterade börsbolaget till 29 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 87,75.