Det tyska fastighetsföretaget Vonovia utfärdar en helt digital obligation via Stellar

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on jan 15, 2021
  • Den digitala obligationen är värd 17,79 miljoner pund och har en löptid på tre år.
  • Innan affären hade Vonovia placerat ett skuldlån på 44,49 pund hos Firstwire 2019.
  • MM Marburg bank, en ägardriven bank är den första banken som investerar i obligationen.

Vonovia SE, ett tyskt fastighetsbolag, har för första gången i historien emitterat en digital obligation till ett värde av 17,79 miljoner pund. Företaget avslöjade den här nyheten genom ett pressmeddelande den 13 januari och noterade att det hade använt Stellar blockchain för att utfärda sina säkerhetskoder. Enligt pressmeddelandet kommer plattformens användare att använda dessa tokens för att överföra äganderätt enligt högsäkerhetsstandarder. Obligationen en löptid på tre år.

Enligt pressmeddelandet erbjöd Vonovia sin säkerhetstoken genom marknadsplatsen Firstwire, en onlineplattform som sammanför emittenter och investerare i realtid. Enligt uppgift är det inte första gången Vonovia och Firstwire arbetar tillsammans. Bostadsjätten placerade ett skuldlån på 44,49 pund hos Firstwire i september 2019.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt Helene von Roeder, Vonovias finansdirektör, har företaget finansierat sig framgångsrikt i flera år genom kapitalmarknaden. De var dock tvungna att använda ett brett spektrum av finansiella instrument för att klara detta. Genom digitalisering tror Helene att företaget kommer att få en unik möjlighet att finansiera sig snabbt, enkelt och billigt.

Ger investerare nya möjligheter

Enligt pressmeddelandet är MM Warburg bank den första investeraren i obligationen. Joachim Olearius, talesmannen för den ägardrivna banken, sade att mynten erbjuder banker och deras kunder ett nytt perspektiv för investeringar. Enligt honom kommer tokenization att expandera och förändra finansiella tjänster och produkter.

Michael Dreiner, Firstwires VD, sa att transaktionen med Vonovia är en viktig milstolpe eftersom användningen av tokens långsamt letar sig in på den institutionella kapitalmarknaden. Därtill tror han att användningen av tokens så småningom kommer att störa obligationsrörelsen.

Han tillade att:

”Mot bakgrund av lagförslaget för elektroniska värdepapper visar denna transaktion hur obligationsemissioner också kan utformas i framtiden. På Firstwire kan företag nu slutföra sina emissioner digitalt i realtid, vilket innebär omedelbar handel och ingen mer betalningsrisk som varar i flera dagar.”

Dessa nyheter kommer efter det tyska regeringen godkände ett lagförslag som introducerar elektroniska värdepapper. Detta lagförslag syftar till att öka digitaliseringen av det tyska finansiella rummet. Därtill syftar lagförslaget till att uppfylla den tyska regeringens blockchain-strategi för ökad öppenhet, marknadsintegritet och investerarskydd.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust