EUR/USD: Paret faller trots svag amerikansk detaljhandel

Författad av: Crispus Nyaga
januari 16, 2021
  • EUR/USD är på väg mot den första veckans nedgång på tre veckor.
  • Handlare reagerar på stimulanspaketet på 1,9 biljoner dollar i USA.
  • Den dystra amerikanska detaljhandeln har också bidragit.

EUR/USD är på väg mot den första veckans nedgång på tre veckor då det senaste rallyt börjar tappa fart. Paret handlas till 1,2122, vilket är lägre än den tidigare lägstanoteringen för året på 1,2345.

Den amerikanska dollarn studsar tillbaka

EUR / USD föll igår efter två viktiga tal på torsdag. I sitt tal presenterade Joe Biden ett stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar som han hoppas kommer hjälpa den kämpande amerikanska ekonomin till en nystart. Det nya paketet kommer att inkludera medel för individer, vaccindistribution och stater.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uttalandet kom samma dag som Bureau of Labor Statistics (BLS) släppte svaga sysselsättningsuppgifter från USA. Uppgifterna visade att nästan 1 miljon människor ansökte om arbetslöshetsersättning för första gången förra veckan när fler stater meddelade nya lockdown-åtgärder.

Samtidigt lät Jerome Powell, chefen för Federal Reserve, relativt dämpad i sitt tal. Han sa att ”det inte är dags” att prata om att ändra penningpolitiken. Detta uttalande kom en dag efter att några av hans kollegor antydde räntehöjningar och minskade kvantitativa lättnader.

EUR/USD reagerar också på de svaga detaljhandeln i USA. Uppgifterna visade att den totala detaljhandelsförsäljningen sjönk med 0,7% i december, vilket ledde till en årlig ökning på 2,9%. Kärnförsäljningen, som exkluderar de flyktiga livsmedels- och energiprodukterna, minskade med 1,4%. Ekonomer förväntade sig att kärnförsäljningen skulle öka med 1,3%. Dessa siffror visar hur viktig den ökade stimulansen är för ekonomin.

Ytterligare uppgifter visade att kärn-PPI steg med 0,1% i december och med en årlig takt på 1,2%. PPI är ett viktigt inflationsmått.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

EUR/USD teknisk analys

EUR/USD
EUR/USD

På veckodiagrammet ser vi att EUR/USD har haft ett starkt rally från och med mars förra året när det handlades till 1,0630. Det har stigit med mer än 14% under den perioden och ligger 3,70% under 2018-toppnivån på 1,2561. Paret verkar emellertid skapa ett divergensmönster, vilket framgår av Relative Strength Index (RSI) och MACD. Därför tror jag att paret kommer att fortsätta falla när björnarna riktar sig mot nästa support vid 1,2000. Detta är både en viktig psykologisk nivå och den högsta nivån från augusti. Du kan öva valutahandel med ett gratis demokonto.