Är American Airlines ett köp eller sälj i januari?

Författad av: Stanko Iliev
januari 18, 2021
  • American Airlines verksamhet är fortfarande under press.
  • Bokningstrenderna förväntas vara fortsatt svaga de närmaste månaderna.
  • Om priset faller under stödnivån vid 14 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal.

Aktierna i American Airlines Group (NASDAQ: AAL) försvagades från 30 till under 8,5 dollar mellan februari och maj 2020, och efter en måttlig återhämtning ligger det nu runt 15,7 dollar. American Airlines Group-aktierna kan dock försvagas de kommande veckorna, och förmodligen är det inte rätt tid för att köpa denna aktie just nu.

Grundläggande analys: American Airlines Group minskade sin dagliga kontantförbränning

American Airlines kvarstår på en björnmarknad eftersom flygresorna förblir begränsade på grund av covid-19-pandemin. American Airlines verksamhet kommer att vara under press de närmaste två eller tre åren, och analytiker förutspår att passagerartrafiken kommer att återgå till 2019-nivåer först om cirka 3 år.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det har nyligen beslutats att alla internationella flygpassagerare måste visa bevis på ett negativt covid-19-test innan de flyger till USA. Regeln förväntas träda i kraft den 26 januari, men internationella flygpassagerare i Europa och Asien tvingas redan visa negativa covid-19-test för icke-amerikanska flygningar.

Flygbranschen kommer att gynnas när ekonomin öppnas igen, men kanske är det inte rätt tid att köpa aktier i detta företag. Trots covid-19-vaccinen fortsätter pandemin att hota flygbranschen.

UBS varnade för att det finns ett försiktigt sentiment kring flygsegmentet och att bokningstrenderna förväntas vara svaga under flera månader.

”Bokningstrenderna förväntas vara svaga tills vaccinerna distribueras de närmaste månaderna innan vi ser en mer långvarig återhämtning från och med mars/april. Det är viktigare att notera att uppgången i decembers trender främst drevs av fritidsresor, som representerar bruttobokningsdata och inte speglar avbokningsaktivitet, vilket antyder att faktiska trender kan vara något värre än vad vi ser,” säger en analytiker från UBS.

En positiv nyhet är att företaget påbörjat en gradvis återkomst för permitterade arbetare, men den främsta anledningen till detta är pandemistödpaketet på 15 miljarder dollar som innehöll lönestöd för de amerikanska flygbolagen. American Airlines Group minskade sin dagliga kontantförbränningshastighet till cirka 44 miljoner dollar per dag under tredje kvartalet från 58 miljoner dollar under andra kvartalet.

Vissa analytiker säger att American Airlines Group är på väg mot konkurs. Min åsikt är att denna aktie fortfarande är en riskfylld investering, och priset på American Airlines Group-aktier kan försvagas ännu mer under de kommande veckorna.

Teknisk analys: American Airlines Groups aktier kvar på björnmarknaden

Datakälla: tradingview.com

De kritiska stödnivåerna är 14 och 10 dollar, samtidigt som 18 och 20 dollar representerar motståndsnivåerna. Om priset hoppar över 18 dollar skulle det vara en signal att köpa aktier i American Airlines, och nästa mål kan då ligga runt 20 dollar.

Om priset å andra sidan sjunker under supportnivån vid 14 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal.

Sammanfattning

Det finns några uppenbara risker när det gäller att investera i American Airlines-aktier, och förmodligen är det inte rätt tid att köpa denna aktie just nu. UBS varnade för att det finns ett försiktigt sentiment runt flygsegmentet, och vissa analytiker säger till och med att American Airlines Group är på väg mot konkurs. American Airlines Groups aktier förblir på björnmarknaden, och om priset sjunker under supportnivån vid 14 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal.