USD/CNY: Därför sjönk yuanen trots starka BNP-uppgifter från Kina

Författad av: Crispus Nyaga
januari 18, 2021
  • USD/CNY-paret steg idag trots de starka ekonomiska uppgifterna från Kina.
  • Kinas ekonomi expanderade med 2,3% under 2020, vilket var bättre än väntat.
  • Det beror förmodligen på att PBOC vill devaluera yuanen.

USD/CNY stiger för fjärde dagen i rad även efter de relativt starka ekonomiska uppgifterna från Kina. Den kinesiska yuanen handlas till 6,49 mot dollarn, vilket är något högre än månadens lägsta nivå på 6,42.

USD/CNY
USD/CNY har stigit

Återhämtningen i Kina accelererade

Den kinesiska ekonomin upplevde ett bra 2020 trots den globala pandemin. Landets ekonomi återhämtade sig med 1,2% under andra kvartalet och blev det första landet som undvek en teknisk lågkonjunktur. Den steg sedan med 4,9% under tredje kvartalet.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Enligt den kinesiska statistikbyrån expanderade landets ekonomi med 6,5% under fjärde kvartalet. Detta var bättre än medianuppskattningen på 6,1%. Totalt växte den kinesiska ekonomin med 2,3% under 2020.

Dessa siffror ger ytterligare bevis för att den kinesiska ekonomin går starkt trots att de flesta andra länder kämpar. Statistikbyrån förklarade återhämtningen med den ökande efterfrågan på landets varor. Faktum är att uppgifter som publicerades förra veckan visade att det totala handelsöverskottet ökat till 535 miljarder dollar – den högsta siffran sedan 2012.

Investeringarna i anläggningstillgångar bidrog också till den starka utvecklingen i ekonomin. Ytterligare uppgifter visade att den kinesiska detaljhandeln ökade med 4,6% i december medan industriproduktionen ökade med 7,3%.

Samtidigt har det ökande antalet covid-19-fall världen över lett till en ökad efterfrågan på dollarn, vilket pressat upp DXY med 0,15%. Dessutom stiger dollarn på grund av diskussionerna om en åtstramning av penningpolitiken i USA på grund av Bidens stimulans.

Viktigast av allt har de senaste åtgärderna från PBOC också bidragit. För två veckor sedan låste de yuanen till 6,4604, något lägre än förväntat. Investerare tror att detta är en åtgärd för att devalvera yuanen.

USD/CNY teknisk analys

USD/CNY
USD/CNY teknisk graf

Att genomföra en teknisk analys av USD/CNY är relativt komplicerat eftersom PBOC tenderar att påverka den kinesiska valutans värde. Överväg därför att öva med ett demokonto för valutahandel innan du handlar.

I det dagliga diagrammet har USD/CNY rört sig uppåt något de senaste dagarna. Det handlas till 6,4920, vilket är något under de exponentiella glidande medelvärdena för 50 och 25 dagar. Det bildade också ett hammarmönster den 4 januari.

Därför kommer paret sannolikt att fortsätta stiga när handlare är optimistiska om relationerna mellan USA och Kina efter att Biden blir president.