NZD/USD-parets huvud och axelmönster signalerar en fallande trend

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 19, 2021
  • Priset på NZD/USD har varit under press de senaste dagarna.
  • Paret har bildat ett huvud och axelmönster som vanligtvis är ett tecken på en trendvändning.
  • Nedgången beror troligen på den starkare dollarn och att handlare kasserat ut sina vinster.

NZD/USD har varit under press de senaste två veckorna efter att det nådde den högsta nivån på två och ett halvt år på 0,7320. Paret har sjunkit med mer än 2,50% sedan dess och handlas till 0,7125.

NZD/USD
NZD/USD har varit under press

NZD-rallyt tappar fart

Den nyzeeländska dollarn har varit en av de starkaste valutorna de senaste månaderna. Den har stigit med mer än 30% sedan mars förra året.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Ökningen berodde främst på hur landet hanterade covid-19-pandemin. Totalt har Nya Zeeland bekräftat 2 262 fall och 25 dödsfall. Detta är en skarp kontrast från andra länder som Sverige och grannlandet Australien.

NZD steg också tack vare hur den Nya Zeeländska ekonomin är strukturerad. Med ett fokus på jordbruksekonomi var landets produkter mycket efterfrågade 2020. Det ledde till högre priser och högre efterfrågan på den nyzeeländska dollarn.

Viktigast av allt steg NZD/USD på grund av dollarns svaghet. Dollarindex sjönk kraftigt 2020 på grund av risk-on-sentimentet på finansmarknaden.

Ändå står Nya Zeeland inför stora utmaningar. För det första har den starkare ”kiwin” påverkat exporten. De viktiga turism-, hotell och restaurang-sektorerna upplever också en svacka eftersom landet har stängt sina gränser.

Idag sjunker NZD/USD-paret också trots de relativt starka ekonomiska uppgifterna från Nya Zeeland. Enligt landets statistikbyrå ökade försäljningen med elektroniska kort med 19,2% i december. Det var en kraftig ökning från föregående månads ökning med 0,1%. Försäljningen ökade med 3,5% på årsbasis.

Samtidigt ökade företagens förtroende under fjärde kvartalet. Det totala förtroendet minskade med 6%, vilket var något bättre än föregående månads nedgång med 40%. Det viktiga kapacitetsutnyttjandet ökade från 92,6% till 95,1%.

NZD/USD tekniska utsikter

NZD/USD
NZD/USD

På fyratimmarsdiagrammet ser vi att NZD/USD har varit under press den senaste tiden. Samtidigt har det bildat ett huvud och axelmönster, vilket vanligtvis är ett baissartat mönster. Halsen på detta mönster liger vid 0,7146, som paret korsade igår. Du kan använda ett gratis demokonto för valutahandel för att lära dig mer om mönstret.

Dessutom har det exponentiella glidande genomsnittet för 15 och 25 dagar format ett baisseartat crossover-mönster. Allt detta är tecken på att paret eventuellt kommer att fortsätta falla när björnar riktar in sig mot det viktiga stödet vid 0,7000.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust