Antofagastas kopparproduktion i linje med förväntningarna under fjärde kvartalet

Författad av: Wajeeh Khan
januari 20, 2021
  • Antofagasta rapporterar att kopparproduktionen låg i linje med förväntningarna under fjärde kvartalet.
  • Det brittiska företagets helårsproduktion minskade med 4,7%.
  • Antofagasta förutspår en kopparproduktion på 730 000 till 760 000 ton under 2021.

I ett tillkännagivande på onsdagen sa Antofagasta plc (LON: ANTO) att dess kopparproduktion under fjärde kvartalet låg i linje med vad analytiker hade förväntat sig. Kopparproduktionen var bättre än föregående kvartals (Q3). Antofagasta betonade också att enhetskostnaden under det senaste kvartalet var lägre än beräknat.

I separata nyheter från Storbritannien avslöjade pubföretaget JD Wetherspoon planer på att samla in cirka 93,60 miljoner pund från investerare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Covid-19-viruset har hittills smittat fler än 3,4 miljoner människor i Storbritannien och orsakat över 91 tusen dödsfall. Antofagastas aktier öppnade ungefär 0,5% ned på onsdagen men steg över 1% sedan marknaden öppnat.

Aktien handlas nu till 15,20 pund per aktie efter att ha återhämtat sig från fjolårets lägstavärde på 6,18 pund per aktie under den sista veckan i mars 2020 när pandemin påverkade som mest. Om du vill investera på aktiemarknaden online behöver du en pålitlig börsmäklare – här är en jämförelse av de bästa för att underlätta ditt val.

Antofagastas helårsproduktion minskade med 4,7%

Under de tre månader som avslutades den 31 december producerade Antofagasta 192 600 ton koppar, vilket motsvarar en ökning med 14% från förra kvartalets 169 600 ton. Årsproduktionen uppgick till 733 900 ton – en nedgång med 4,7% från 2019. I sin tidigare prognos hade Antofagasta förväntat sig nästan 725 tusen ton i helårsproduktion.

Från oktober till december rapporterade det brittiska företaget minskade nettokassakostnaden med 4,2% på kvartalsbasis till 1,14 dollar per pund. Nettokassakostnaderna för helåret uppgick också till 1,14 dollar. I en prognos som gavs i oktober 2020 hade Antofagasta förutspått under 1,20 dollar per pund nettokassakostnader.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Antofagastas prognos för kopparproduktion 2021

Gruvföretaget, med huvudkontor i London, förväntar sig 1,25 dollar per pund i kontantkostnader under 2021 efter biproduktkrediter och 1,17 miljarder pund i investeringar. De uppskattar att kopparproduktionen i år kommer att landa i intervallet 730 tusen till 760 tusen ton.

Antofagasta presterade positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 55%. I skrivande stund har det brittiska multinationella gruvföretaget ett marknadsvärde på 14,93 miljarder pund och ett pris/vinst-förhållande på 60,62.