USD/JPY kan stiga till 105 efter BOJ:s räntebeslut

Författad av: Crispus Nyaga
januari 20, 2021
  • USD/JPY har bildat ett hausseartat flaggmönster inför BOJ:s räntebeslut.
  • Det finns en chans att det kommer att bryta ut till cirka 105,00.
  • Analytiker förväntar sig att banken lämnar räntorna oförändrade.

USD/JPY ligger i ett snävt intervall inför Bank of Japans (BOJ) räntebeslut som presenteras imorgon. Det handlas till 103,83, vilket är något under årets högsta nivå hittills på 104,40.

Bank of Japans räntebeslut

BOJ kommer att vara den andra stora centralbanken som levererar sitt räntebeslut denna vecka efter Bank of Canada (BOC). Ekonomer som intervjuats av Reuters förväntar sig att banken kommer att lämna räntan intakt på -0,10%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den förväntas också fortsätta med sina tillgångsköp. Men vissa analytiker tror att de kommer att börja minska dessa köp från nuvarande 115,5 miljarder dollar per år. Ekonomer förväntar sig också att BOJ kommer att fortsätta med sitt avkastningskurvkontrollprogram. I en anteckning sa analytiker vid Rabobank att:

”Förra månaden inledde BOJ en ny översyn av penningpolitiken, vars resultat förväntas i mars. Spekulationerna har ökat om vilka förändringar detta kan medföra. En inverkan är att den här veckans regelbundna policymöte sannolikt inte kommer att medföra några nya politiska förändringar.”

BOJ-beslutet kommer vid en svår tid för den japanska ekonomin. Inflationen är obefintlig och ekonomer förutspår att ekonomin tumlade med 5,5% år 2020. Värre är att regeringen har meddelat ett utökat undantagstillstånd då antalet covid-19-fall fortsätter att öka.

Samtidigt har USD/JPY vacklat på grund av den svaga amerikanska dollarn. Dollarindexet har sjunkit kraftigt den här veckan när handlare inväntar mer stimulans från Biden-administrationen. I går sa Janet Yellen att landet kommer att behöva ett betydande stimulanspaket för att klara den aktuella stormen.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

USD/JPY tekniska utsikter

USD/JPY
USD/JPY teknisk graf

USD/JPY har haft en långsam nedåtgående trend som visas i det dagliga diagrammet ovan. Under nedgången har paret bildat en nedåtgående kanal som visas i blått. Det verkar också ha bildat ett hausseartat flaggmönster som visas i grönt.

Det genomsnittliga sanna intervallet, som ofta är ett tecken på volatilitet, har också fortsatt att sjunka. Det kan vara ett tecken på att vi befinner oss i lugnet före stormen. Därför kommer paret möjligen att bryta ut ovanför kanalens övre sida imorgon. Om detta händer kommer nästa nyckelmotstånd att titta på vara 105,00, vilket är en stark psykologisk nivå.