USD/CAD rusar upp inför potentiell räntesänkning från BOC

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 18, 2021
  • USD/CAD-paret befinner sig i ett rally inför BOC:s räntebeslut.
  • Vissa analytiker förväntar sig att banken kommer att leverera en liten räntesänkning.
  • Det beror på att BOC redan har sagt att de inte kommer att införa negativa räntor.

USD/CAD stiger för andra dagen i rad inför det viktiga räntebeslutet från Bank of Canada (BOC). Den kanadensiska dollarn handlas till 1,2780, vilket är 1,25% över förra veckans lägsta på 1,2626.

USD/CAD
USD/CAD har stigit inför BOC:s beslut

Bank of Canadas räntebeslut

BOC kommer att starta sitt första möte för året i morgon och leverera sitt räntebeslut på onsdag eftermiddag.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Beslutet kommer vid en intressant tid för den kanadensiska ekonomin. Å ena sidan har de stigande råoljepriserna bidragit till att snabba på återhämtningen. Det har också bidragit till att driva den kanadensiska dollarn till den högsta nivån sedan maj 2018. Valutan har stigit med mer än 12% sedan mars förra året, vilket innebär utmaningar för exportörerna.

Antalet fall av covid-19 har dock fortsatt att öka, vilket innebär att återhämtningen äventyras. Faktum är att tidigt i år visade data från Kanada att ekonomin förlorade fler än 62 000 jobb i december.

Det är mot denna bakgrund som vissa analytiker förutspår en ”mikrosänkning av räntan” den här veckan. Eftersom banken har uteslutit att sänka räntorna till den negativa zonen, tror analytikerna att den kommer att minskas med mindre än 25 punkter.

Om räntan sänks kommer BOC att vara den enda stora centralbanken som valt den vägen den senaste tiden. Europeiska centralbanken (ECB), Federal Reserve och Reserve Bank of Australia (RBA) har lämnat räntorna oförändrade de senaste månaderna.

USD/CAD kommer eventuellt att falla om BOC sänker räntorna i veckan. Alternativt kommer paret sannolikt att stiga om banken lämnar räntorna intakta.

USD/CAD tekniska utsikter

USD/CAD
USD/CAD teknisk graf

USD/CAD har stigit de senaste dagarna. I det dagliga diagrammet ligger priset något under det viktiga motståndet vid 1,2990. Det ligger också under föregående fallande triangelmönster. Paret har också flyttat sig över Bollinger-bandens mittlinje.

Därför kommer den kanadensiska dollarens prisutveckling att bero på BOC den här veckan. En mindre sänkning av räntan kan möjligen få den att återuppta den nedåtgående trenden och röra sig ned mot årets lägsta värde hittills på 1,2623. Men status quo kommer sannolikt att innebära att den uppåtgående trenden frotsätter. Du kan handla de två alternativen med hjälp av en bra valutamäklare för spread-betting.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust