Valkyrie Digital Assets har ansökt om bitcoin-ETF till SEC

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on jan 26, 2021
  • Valkyrie Bitcoin Fund kommer att noteras på NYSE om SEC godkänner den.
  • Enligt Valkyrie Investments skulle Coinbase Custody Trust Company funger som förvaltar för deras ETF.
  • VanEck lämnade också in en BTC-ETF-ansökan i slutet av 2020.

Texas-baserade Valkyrie Digital Assets har lämnat in en ansökan om en bitcoin-börshandlad fond (ETF) till amerikanska Securities Exchange Commission (SEC). Företaget lämnade in denna ansökan den 22 januari och noterade att den föreslagna ETF:en heter Valkyrie Bitcoin Fund. Enligt Valkyrie Investment, moderbolag till Valkyrie Digital Assets, är målet för dess dotterbolag att notera sin ETF på New York Stock Exchange (NYSE) efter SEC:s godkännande.

Enligt ansökan kommer Coinbase Custody Trust Company att fungera som depå för den föreslagna ETF:en. Även om detta är Valkyries första BTC ETF-ansökan, har företaget enligt uppgift lanserat många ETF:er baserade på andra tillgångar. Enligt Leah Wald, Valkyrie Investments VD, har företaget också emitterat börsnoterade fonder och ETP:er.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Wald berättade att teamet bakom Valkyrie Bitcoin Fund består av Steven McClurg och John Key. Tillsammans har de arbetat med fler än 100 nya produkter som har klarat regleringsgranskning.

SEC:s kamp mot bitcoin-ETF:er

Majoriteten av koryptoindustrin är övertygad om att en bitcoin-ETF betydligt skulle bidra till att öka BTC:s antagande. Detta beror på att bitcoin genom en ETF skulle handlas på aktiemarknaden precis som vanliga aktier. SEC har dock i flera år avvisat BTC-ETF-ansökningar med hänvisning till marknadsvolatilitet och prismanipulation. Till exempel avvisade byrån nio bitcoin-ETF-ansökningar samma dag i augusti 2018.

Vid den tiden noterade kommissionen att den hade avslagit ansökningarna från ProShares, Direxion och GraniteShares eftersom organisationerna inte uppfyllde kraven enligt Exchange Act och kommissionens regler för att visa att deras förslag överensstämmer med kraven i 6 § b (5). SEC tillade att de sökande hade misslyckats med att utforma EFT:erna för att förhindra bedrägliga och manipulerande handlingar och metoder.

Även om SEC inte är framstått som angelägna om att godkänna BTC-ETF:er verkar kryptoindustrin outtröttelig i sin strävan att göra kryptovalutor mainstream. Innan Valkyries ansökan lämnade VanEck in sin BTC-ETF-ansökan igen den 30 december 2020. Enligt företagets VD Jan van Eck beslutade organisationen att skicka in sin ETF-ansökan igen baserat på några få hoppfulla tecken. Enligt Eck var det första tecknet det policydokument som SEC publicerat om kryptoförvaltning. Det andra var att Kanadas tillsynsmyndigheter godkänt en kryptofond riktad till privata investerare.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust