Abbott Laboratories slår Wall Streets Q4-prognoser

Författad av: Wajeeh Khan
januari 28, 2021
  • Abbott Laboratories överträffade Wall Streets förväntningar för fjärde kvartalet.
  • Det amerikanska företagets försäljning av snabb diagnostik steg med 333% under fjärde kvartalet.
  • Abbott förväntar sig minst 3,65 pund i justerat resultat per aktie under räkenskapsåret 2021.

Abbott Laboratories (NYSE: ABT) publicerade sin resultatrapport för det fjärde kvartalet på onsdagen som var bättre än vad analytiker hade förväntat sig. Företaget tillskrev sin positiva prestanda till en stark efterfrågan på deras covid-19-tester under pandemin som hittills har smittat fler än 26 miljoner människor i USA och orsakat över 435 tusen dödsfall.

Abbotts aktier steg med drygt 0,5% under tisdagens förhandel. Det amerikanska företaget har nu en pris per aktie på 84,57 pund, jämfört med 45,80 pund per aktie den sista veckan i mars 2020. Läs mer här om du är intresserad av att investera på aktiemarknaden.

Abbotts finansiella resultat för fjärde kvartalet jämfört med analytikernas uppskattningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Abbott sa att dess resultat under fjärde kvartalet landade på 1,53 miljarder pund, vilket motsvarar 87 pence per aktie. Under samma kvartal förra året begränsades dess nettovinst till mycket lägre 730 miljoner pund eller 43 pence per aktie.

På justerad basis tjänade det amerikanska företaget 1,06 pund per aktie under det senaste kvartalet. Abbott sa att de genererade 7,80 miljarder pund i omsättning under fjärde kvartalet jämfört med föregående års 6,05 miljarder pund under det motsvarande kvartalet. Under det föregående kvartalet (Q3) såg läkemedelsföretaget en årlig försäljningsökning med 9,6% enligt rapporten som publicerades i oktober 2020.

Enligt FactSet hade experter förutspått att det amerikanska multinationella företaget skulle registrera 7,22 miljarder pund i försäljning under fjärde kvartalet. Deras uppskattning för vinst per aktie låg på 98 pence. I separata nyheter från den amerikanska hälso- och sjukvårdsindustrin sa Merck & Co tidigare i veckan att de hade avslutat sitt covid-19-vaccinprogram eftersom deras kandidatläkemedel inte kunde uppnå något betydande immunsvar.

Abbott Laboratories prognos för budgetåret 2021

Andra framstående siffror i Abbotts intäktsrapport på onsdag inkluderar 1,75 miljarder pund i försäljning från snabb diagnostik, vilket representerar en massiv ökning med 333% på årsbasis. Detta berodde främst på hälso- och sjukvårdsföretagets covid-19-tester som såg stor efterfrågan under den andra vågen av covid-19-pandemin de senaste månaderna.

För räkenskapsåret 2021 förutspår det Chicago-baserade företaget nu minst 3,65 pund i justerat resultat per aktie.

Abbott Laboratories presterade ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på mer än 25%. I skrivande stund värderas företaget till cirka 148 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 60,53.