CNBC:s Santoli: Blankande hedgefonder är inte ”rovdjur”

By: Jayson Derrick
Jayson Derrick
Jayson bor i Montreal med sin fru och dotter, älskar att titta på hockey och är på en livslång… read more.
on jan 31, 2021
  • Hedgefonder som blankar aktier inte är "kraftfulla rovdjur", argumenterar Mike Santoli från CNBC.
  • Att blanka är historiskt sett en mindre lönsam strategi.
  • Blankningarna minskade med 50 miljarder dollar netto i januari.

Den episka striden kring aktierna i GameStop Corp. (NYSE: GME) är inte den David mot Goliath-strid som vissa medier vill framställa den som. I själva verket är hedgefonder långt ifrån de ”allsmäktiga rovdjur” som tjänar multum genom att blanka aktier till noll, enligt CNBC:s Michael Santoli.

Att sälja kort är inte en lönsam strategi

Generellt sett är blankning inte bara en dyr strategi på grund av de extra kostnaderna för att låna aktier, men blankning av aktier har också fungerat sämre än handeln på andra sidan, skrev Santoli för CNBC.com. Uppgifter från JP Morgan-strateger förra veckan visade att handel genom blankning presterat mestadels i linje med marknaden som helhet de senaste åren.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Faktum är att den årliga avkastningen för hedgefonder som blankar kort- eller långsiktigt de senaste fem åren ligger på minus 3% till plus 9%, visar uppgifter från BarclayHedge. Samtidigt har t.ex. S&P 500-indexet genererat en genomsnittlig vinst på 15% årligen under samma tidsperiod.

”Om hedgefonder var mobbare som kunde få sin vilja igenom med aktier som de fokuserar på, varför skulle de ha begränsat sig till sådana magra avkastningar?,” skrev han.

I GameStops fall finns det gott om anledning att tro att hedgefonder bara gjorde ett dyrt fel när de satsade på en kort position och gjorde sig utsatta och sårbara.

50 miljarder dollar i förluster

Data från Ortex pekar på att blankare har förlorat över 50 miljarder dollar sedan början av 2021. Summan är det direkta resultatet av kraftigt blankade aktier som upplevt en kraftig köpvåg till följd av Reddit-handlare.

Piper Sandlers analytiker Richard Repetto beräknade att GameStop och andra aktier som dominerat rubrikerna i media den senaste veckan stod för allt från 4,6% till 7,6% av den totala amerikanska koncernens aktievolym, skrev Santoli. Normalt sett representerar samma grupp av aktier bara 0,5% av den totala volymen.

Intradagsvolatilitet under den senaste veckan har i genomsnitt legat på 72,2%, jämfört med S&P 500:s 1,5% i volatilitet.

Ingen anledning till panik

Investerare som är rädda för att den extrema volatiliteten för en handfull kraftigt blankade aktier ska sprida sig över till den bredare marknaden kan sova lugnt om natten, fortsatte Santoli. Det totala börsvärdet för alla aktier med ett ”short-to-float”-förhållande på över 20% är bara 40 miljarder dollar, eller en tiondel av 1% av den totala aktiemarknadens sammanlagda värdering på 40 biljoner dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust