Prisanalys av råolja, guld, och palladium

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on feb 1, 2021
  • Råoljan fortsätter att handla över stödet vid 50 dollar.
  • Guldet handlas fortfarande under motståndet på 1 900 dollar medan palladiumpriset förblir under press.
  • I veckan kommer investerarnas fokus att fästas vid den amerikanska sysselsättningsdatan.

De globala aktiemarknaderna backade förra veckan, Wall Streets tre huvudindex stängdes kraftigt lägre på fredag och registrerade sina största veckoförluster sedan oktober. Världen står fortfarande inför stora covid-19-utmaningar och riskaversion kommer att råda denna handelsvecka.

”Bekymmer över höga värderingar, nya varianter av covid-19-viruset och ett ökande antal covid-19-fall gör investerare nervösa för en tillbakagång och en ökning av volatiliteten på kort sikt. En annan oro är också om vaccinerna visar sig vara mindre effektiva än förväntat, då kommer investerarnas och konsumenternas förtroende att minska betydligt,” säger Sam Stovall, chefsinvesteringstrateg på CFRA Research.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Råoljan fortsätter att handlas över stödet vid 50 dollar, och enligt de senaste uppgifterna minskade USA:s råoljelager med 5,3 miljoner fat förra veckan. Palladiumpriset förlängde sin korrigering från de senaste höjderna över 2 380 dollar som registrerade förra måndagen, men så länge priset ligger kvar över 2 000 dollar så finns det ingen risk för en björnmarknad.

Guldpriset förblir på en tjurmarknad, men det kan fortfarande inte bryta över motståndsnivån vid 1 900 dollarn eftersom tecken tyder på att den amerikanska dollarn återhämtar sig.

Nu i veckan kommer investerarnas fokus att fästas vid sysselsättningsdata från USA, eftersom landet kommer att publicera rapporten Nonfarm Payrolls på fredag. Vissa uppskattningar säger att USA kan ha skapat 85 000 nya jobb i januari efter att ha förlorat 145 000 arbetstillfällen i december.

Råoljan fortsätter att handla över stödet vid 50 dollar

Råoljepriset har stigit från 48 till över 53 dollar sedan början av januari och det nuvarande priset ligger runt 52 dollar.

Datakälla: tradingview.com

De nuvarande motståndsnivåerna är 55 och 60 dollar, samtidigt som 50 och 45 dollar representerar de starka supportnivåerna. Om priset stiger över 55 dollar skulle det vara en signal att handla olja, och då ligger vägen fri upp till 60 dollar.

Om priset å andra sidan sjunker under 50 dollar skulle det vara en stark säljsignal och öppna för ett fortsatt prisfall ned till stödet vid 45 dollar.

Guldet förblir i köpzonen så länge priset ligger över stödet vid 1 800 dollar

Den fortsatta covid-19-krisen kan hjälpa guldet att fortsätta öka i pris. Ädelmetallen handlas fortfarande under motståndsnivån vid 1 900 dollar, men sentimentet för guld förblir hausse.

Datakälla: tradingview.com

De nuvarande motståndsnivåerna är 1 900, 1 950 och 2 000 dollar, samtidigt som 1 800 och 1750 dollar representerar de kritiska supportnivåerna. Om priset stiger över 1 900 dollar skulle det vara en signal att köpa guld, och nästa mål kan då ligga runt 1 950.

Palladiumpriset är fortfarande under press

Palladiumpriset fortsatte sin korrigering från de senaste topparna över 2 380 dollar som registrerade förra måndagen, och sentimentet för denna ädelmetall är fortsatt baissärt denna handelsvecka.

Datakälla: tradingview.com

Oron på grund av den tröga ekonomiska tillväxten under den pågående pandemin fortsätter att dominera de finansiella marknaderna, och om priset sjunker under 2 200 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal, och då riskerar priset att fortsätta falla hela vägen ned till 2 000 dollar.

Sammanfattning

De globala aktiemarknaderna försvagades förra veckan, Wall Streets tre huvudindex stängdes kraftigt lägre på fredag och riskaversionen kommer att råda denna handelsvecka. Råoljan fortsätter att handlas över 50 dollar, sentimentet för guld är fortsatt hausseartat medan palladiumpriset förblir under press. Denna vecka kommer investerarnas fokus att ligga på sysselsättningsdata från USA, eftersom landet kommer att publicera rapporten Nonfarm Payrolls på fredag.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust