Hedgefonder – vad är de och varför är de i nyheterna?

By: Charlie Hancox
Charlie Hancox
Vid sidan av sin passion för handel har han representerat Storbritannien genom att vinna nationella mästerskap som vattenpolospelare och… read more.
on feb 2, 2021
  • Hedgefonder har figurerat flitigt i rubrikerna den här veckan på grund av GameStop-situationen.
  • Vi förklarar vad hedgefonder är och hur hedgefonder fungerar.
  • Vi undersöker varför hedgefonder har förlorat pengar på GameStop.

Om du har följt de ekonomiska nyheterna den senaste veckan har du märkt att hedgefonder har figurerat i rubrikerna. I den här artikeln kommer vi att ta en titt på vad de är, hur de fungerar, hur detta påverkar dig och varför de har varit på tapeten den senaste tiden.

Vad är hedgefonder? En grundläggande förklaring

Vad är en hedgefond med enkla ord?

Hedgefonder är grupper som sammanför flera olika investerarnas medel i en pool och genomför komplexa och riskreducerande investeringsstrategier i syfte att tjäna pengar för sina investerare.

Hur fungerar hedgefonder?

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Hedgefonder använder ett erfaret team av finansexperter för att analysera trender, granska tillgångars grundläggande förutsättningar och genomföra detaljerad due diligence.

De använder sig av olika strategier, som att försöka förbli marknadsneutrala genom att gå långt på vissa aktier och kort på andra för att mildra effekterna av breda marknadsrörelser.

Hur tjänar en hedgefond pengar?

En hedgefond tjänar pengar för sina investerare genom att göra en mängd bra investeringar, och hedgefondens anställda ersätts vid vinst. Avgiftsstrukturen som betalas av fondinvesterare är i stort sett baserad på AUM (mängden tillgångar under förvaltning).

Vad betyder säkring?

Att säkra är att skydda sig mot ekonomisk förlust och andra ogynnsamma omständigheter. Hedgefonder gör detta genom att minska riskerna genom en mängd olika investeringsstrategier och protokoll.

Vilken är den mest framgångsrika hedgefonden?

De bäst presterande hedgefonderna varierar från år till år, men topp 10 rankas i allmänhet efter tillgångar under förvaltning (AUM). Baserat på detta mått är världens mest framgångsrika hedgefond just nu Bridgewater Associates, som är baserad i Westport, Connecticut. Medordförande/co-chief investment officer Ray Dalio grundade Bridgewater 1975. De har cirka 138 miljarder dollar under förvaltning.

Kan vem som helst starta en hedgefond?

Tekniskt sett ja, vem som helst kan starta en hedgefond. Men när du väl överväger det praktiska framstår det som en mindre lönsam idé. Om du vill tjäna pengar själv, anställa medarbetare eller täcka administrativa kostnader är skalbarhet nyckeln. Du behöver en mycket stor mängd kapital för att starta en hedgefond, och därtill behöver du också tänka på den betydande risknivån och kompetensbehovet.

Hedgefondernas moral och laglighet

Varför är hedgefonder dåliga?

Hedgefonder skulle inte nödvändigtvis vara dåliga om de spelade enligt samma regler som vanliga privata investerare, men tyvärr gör de det inte. Detta syntes tydligt under den globala finanskrisen 2007–2008 och senast genom deras samarbete med den stora amerikanska börsmäklaren Robinhood efter den gamma-press som WallStreetBets startade. Robinhood blockerade först inköpen av vissa aktier och sålde sedan sina användares aktier utan samtycke i ett försök att skydda korta positioner för vissa hedgefonder.

Även om många investerare ser på blankning som en komponent på aktiemarknaden som gör att den kan fungera hälsosamt, lämnar den sorts blankning som hedgefonder ägnar sig åt en sur smak i munnen hos privata investerare.

Hedgefonder tar ibland stora korta positioner i företag och matar negativ information om företaget till allmänheten för att sänka dess värde. Detta kan skada det blankade företaget och dess anställda, och det kan också skada investerarna som har gått lång på ett aktie i hopp om att den kommer att stiga i värde.

Många investerare hävdar att vissa hedgefonder genomför olagliga handlingar som naken blankning: att de blankar en aktie utan att äga den, liksom korta ”ladder-attacker”: att hedgefonder säljer aktier fram och tillbaka till varandra till allt lägre priser.

Är hedgefonder lagliga?

Hedgefonder är lagliga. Finansmyndigheterna uppger att hedgefonder verkar på en laglig, transparent grund. Många hedgefonder är väldrivna, etiska organisationer, men det finns också de som är mer hänsynslösa, och anklagelser om insiderhandel är vanliga.

Har hedgefonder hög risk?

Många hedgefonder balanserar framgångsrikt en hög risk för kapitalförlust med en hög potential för kapitaltillväxt. Alla investeringar har inneboende risk, och detta gäller även för hedgefonder. Investerare kan dock finna viss tröst i expertisen hos dem som investerar deras pengar.

Varför är hedgefondförvaltare så rika?

Hedgefondförvaltare är så rika på grund av hedgefondernas affärsstruktur. Förvaltnings- och prestationsavgifter skapar tillsammans ett lukrativt ersättningspaket. I huvudsak får hedgefondförvaltarna en platt förvaltningsavgift tillsammans med en procentandel av hedgefondens vinst. Många hedgefondförvaltare ansvarar för miljarder dollar i kapital, och deras ersättning är proportionell till detta.

GameStop-situationen

Varför förlorade hedgefonder på GameStop?

Hedgefonderna förlorade på GameStop eftersom de var mycket sårbara för en gammapress på GameStop-aktien tack vare WallStreetBets. Hedgefonder som Melvin Capital och Citron Capital öppnade enorma korta positioner på GameStop med förhoppning om att aktiekursen skulle gå ner.

Chewy.com-ägaren Ryan Cohen förvärvade en andel i GameStop förra året för 76 miljoner dollar. Han ville förvandla GameStop från en främst fysisk butikskedja till en online-spelförsäljningsplattform för att konkurrera med Amazon. Hedgefonderna ansåg att detta skulle misslyckas, så de öppnade massiva korta positioner. När detaljinvesterare fick kännedom om detta så pressade de upp priset på aktien från 20 dollar till en topp på cirka 350 dollar.

Hur mycket pengar har Wall Street förlorat?

Rapporter gör gällande att Wall Street hittills har förlorat cirka 70 miljarder dollar. Det har rapporterats att hedgefonderna fördubblat sin satsning den här veckan i hopp om att prisbubblan kommer att brista.

Hedgefonderna är heta i nyheterna just nu, och en del av deras taktik har exponerats på grund av påtryckningar från amatörinvesterare. Kampen för kontroll över marknaden fortsätter den här veckan. Se till att du håller dig uppdaterad med de senaste nyheterna när historien utvecklas.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust