Robinhood tar från de fattiga och ger till de rika: ”De borde alla sitta i fängelse”

By: Charlie Hancox
Charlie Hancox
Vid sidan av sin passion för handel har han representerat Storbritannien genom att vinna nationella mästerskap som vattenpolospelare och… read more.
on jan 29, 2021
  • Robinhood begränsade handeln med $AMC och $GME i kölvattnet av WallStreetBets satsningar.
  • Privatinvesterare upprörda av "den uppenbara manipulationen av den fria marknaden".
  • Har den etablerade finansindustrin vunnit ännu en gång?

”Mot bakgrund av den aktuella marknadsvolatiliteten begränsar vi transaktioner för vissa värdepapper till endast stängningar av positioner, inklusive $AMC och $GME.” Detta var ett uttalande från Robinhoods officiella Twitter-konto.

Tja, där har vi det. När privata investerare äntligen lyckades överlista de stora institutionerna så börjar de att fuska. Det handlar om ett skamligt drag från Robinhood – en populär amerikansk mäklare med över 13 miljoner användare.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Investerare har blivit upprörda över det potentiellt olagliga och odemokratiska beslutet, som kan vara det mest uppenbara exemplet på marknadsmanipulation som vi någonsin har sett. Det finns helt enkelt ingen möjlighet för Robinhood att ta sig ut ur denna situation utan att möta raseriet från den privata investerings-communityn, som vägrar att låta sig tystas…

Den senaste utvecklingen visar toppen av isberget för en betydligt större fråga: Den enskilde investeraren kommer alltid att spela med helt andra spelregler än fondförvaltare med miljarder på banken.

WallStreetBets avslöjar aktiemarknadens verklighet

Sedan WallStreetBets drev up priset på GameStops (GME) har sociala medier varit överraskade positiva till WSB. I åratal har institutioner med enorma korta positioner kunnat bada i pengar, och när marknaden stängdes igår den 27 januari såg vi alla äntligen ett ljus i slutet av tunneln.

Det varade fram tills igår, då Robinhood bestämde att rika bankirer och fondförvaltare har förlorat för mycket pengar enligt deras tycke.

Robinhood jäklas med sina användare

När marknaden öppnade igår så bestämde sig Robinhood – en plattform som stolt hävdar att: ”Vi är alla investerare … Vår tid är nu” – att vår tid faktiskt var slut. Aktier som har varit legat i fokus för WSB, som till exempel GameStop (GME) och AMC Entertainment Holdings (AMC), kan inte längre köpas, bara säljas.

Intressant, eftersom det nu inte finns någon möjlighet att bibehålla köpmomentumet genom nya inköp så tvingas privatinvesterare att stänga sina positioner med förlust, eftersom etablissemanget introducerar en omfattande korrigering som syftar till att sätta oss alla på vår plats. Det tvingar i stort sett privatinvesterare att lämna tillbaka sina vinster.

För en plattform som påstår sig representera ”demokratiseringen av finanser för alla”, bör detta ses som ett övertydligt tecken på att Robinhood är ännu en i raden av mäklare som inte är tillförlitliga. Budskapet är högt och tydligt: ”The house always wins”.

Ett trasigt system: Marknadsmanipulation när den är som värst

Vägran att tillhandahålla lika villkor för privata investerare exemplifierades av Adena Friedman, VD för NASDAQ. Hon uppgav att handeln snart skulle kunna avbrytas på grund av misstankar om ”marknadsmanipulation”.

WallStreetBets har helt klart inte brutit några lagar, men Friedman har beslutat att misstankar om marknadsmanipulation endast kan riktas mot dem utan utan superyachter. Det är att spotta i ansiktet på dem som kanske naivt trodde att de globala finansiella systemen inte arbetar emot oss. Om detta inte är ett bevis på behovet för decentralisering och antagande av kryptovalutor, vet vi vad det skulle kunna vara.

Mot bakgrund av detta kanske du vill lära dig mer om kryptovalutor. Det finns en rad olika kurser på vår webbplats som kan hjälpa dig på vägen.

En motreaktion inom communityn

Communityn tycks vara lika delar förvånade som äcklade av Robinhoods handlingar, som tydligt visat att den står på hedgefondernas sida.

Kanske viktigast av allt har Alexandria Ocasio-Cortez – medlem av USA:s huskommitté för finansiella tjänster – ställt sig bakom en potentiell utfrågning i frågan.

Vad kan du göra?

Att behålla sina positioner ses som något större än att värna om sina marginaler av många på sociala medier. Det ses snarare som ett politiskt ställningstagande mot etablissemanget. Du måste ställa dig frågan om du har råd att förlora mer av de pengar du har investerat och om du tror att WallSteetBets satsning kommer att lyckas.

Det verkar som om privata investerare verkligen har fått nog den här gången.

Reviderar vår recension

Vi har recenserat Robinhood tidigare, men i kölvattnet av denna skandal kommer vi att revidera vår recension och givetvis fortsätta att hålla ett öga på utvecklingen – testa dessa alternativ istället. Deras upprörande beteende får inte gå obemärkt förbi.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust