Dow Jones, S&P 500 och Nasdaq lyfte tack vare optimism om ytterligare simulans

Författad av: Stanko Iliev
februari 8, 2021
  • Förra veckan steg Dow Jones med 3,89%, S&P 500 med 4,65% och Nasdaq med 6,01%.
  • Investerare är fortfarande optimistiska vad gäller ett nytt stort amerikanskt stimulanspaket.
  • Jared Bernstein sa att man kommit överens om stimulanspaketets storlek.

Den amerikanska aktiemarknaden lyfte under den första handelsveckan i februari, och Wall Streets tre huvudindex steg kraftigt, stärkta av optimism efter företagens starka resultat, stimulanssamtal och framsteg vad gäller distributionen av vacciner. När fler människor vaccineras kommer den ekonomiska verksamheten att börja återhämta sig och förväntningarna om ytterligare stimulans också bidrog också till att förbättra marknadsstämningen.

S&P 500 och Nasdaq såg sina största procentuella veckovinster sedan början av november och fortsätter att handlas på en tjurmarknad. Enligt uppgift kommer kongressen att godkänna Bidens stimulansplan på 1,9 biljoner dollar – utan republikanska röster.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Paketet innehåller mer än 400 miljarder dollar för att bekämpa pandemin, 350 miljarder dollar för lokala myndigheter och 1 400 dollar i direkta utbetalningar till individer. ”Under denna pandemi har miljontals amerikaner, utan att själva ha gjort något fel, förlorat den värdighet och respekt som hör ihop med ett jobb och ett lönekuvert,” sa president Biden.

Jared Bernstein sa att hela rådet är överens om storleken på den ekonomiska stimulansplanen, och det är uppenbart att det finns ett behov av brådskande och långsiktiga åtgärder. ”Vita husets ekonomiska team är fullständigt enigt om hur brådskande behovet av denna amerikanska räddningsplan är och i fullständig solidaritet med kalibreringen av denna plan – att den är så omfattande att den kan möta de utmaningar vi står inför,” sa Jared Bernstein från Vita huset.

Stora företagsvinster har också hjälpt investerarnas optimism, och många S&P 500-företag är på väg att uppnå vinsttillväxt istället för en nedgång som ursprungligen förväntat.

S&P 500 steg med 4,65%

För veckan bokförde S&P 500 (SPX) en ökning med 4,65% och stängdes till 3 886 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Om priset hoppar över 3 900 punkter skulle det vara en köpsignal för S&P 500, men om priset sjunker under 3 700 punkter skulle det vara en stark säljsignal och öppna för ett fall ned till 3 500.

DJIA steg med 3,89%

Dow Jones Industrial Average (DJIA) steg med 3,89% förra veckan och stängde till 31 148 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Om priset hoppar över 31 500 punkter skulle det vara en köpsignal för Dow Jones Industrial Average (DJIA), och då ligger vägen fri upp till motståndet vid 32 000. Om priset å andra sidan sjunker under 30 000 punkter, skulle det vara en tydlig säljsignal och nästa mål kan då ligga runt 29 500 punkter.

Nasdaq Composite steg 6,01%

Nasdaq Composite (COMP) steg 6,01% på veckobasis och stängdes till 13 856 punkter.

Datakälla: tradingview.com

Så länge priset ligger över trendlinjen i svart och 13 000 punkter förblir Nasdaq Composite-index kvar på en tjurmarknad och det finns ingen indikation på att trenden är på väg att vända.

Sammanfattning

Wall Streets tre huvudindex steg under den första handelsveckan i februari, eftersom investerare förblir optimistiska om ett större stimulanspaket i USA. Dow Jones steg med 3,89% under veckan, S&P 500 med 4,65%, Nasdaq med 6,01%.