EXKLUSIVT: Freewallet talar ut efter att Elon Musk hävdat att appen ”suger”

By: Invezz
Invezz
Invezz är vår profil för redaktionsteamet och ser konstant till att vårt innehåll är av högsta kvalitet. Invezz.com är… read more.
on feb 12, 2021
  • "Indirekt bekräftelse" att Elon Musk faktiskt är en Freewallet-användare.
  • Freewallet svarar på Elon Musks påstående att deras app “suger”.
  • De menar att "custodial wallets" skyddar användare från att förlora sina mynt.

Efter att Teslas VD Elon Musk kritiserat den populära online-plånboksplattformen Freewallet förra måndagen (den 8 februari) ville vi höra båda sidor av argumentet.

Freewallet berättade för oss att ingen publikation hittills varit intresserad av att höra vad de hade att säga, så Invezz-teamet satte sig ner med deras PR-chef, Solomon Brown, för att få svar på kommentarerna från världens rikaste man.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

För de som missat hela historien, här är vad som hände. Freewallets officiella Twitter-konto svarade på en av Musks senaste tweets om Dogecoin med ett meme och hänvisade läsarna till deras kryptoplånboksapp. Musk svarade ganska rakt och sa: ”Er app suger” och fortsatte att kritisera deras tjänster.

Som i de flesta fall när Elon Musks tar till Twitter fick detta en hel del uppmärksamhet online och Freewallet fick ta emot kritik från många av Elons följare. Bortom den vanliga uppsjön av memes gömmer sig emellertid en intressant diskussion om vilken roll ”custodial wallets” spelar i kryptoekosystemet.

Elon är en användare av Freewallet – så varför hyckleriet?

Efterforskningar pekar på att Elon faktiskt är en användare av Freewallet-appen själv. Uppgifter som dissekerats av internetanvändare tyder på att Musk faktiskt har använt Dogecoin i över fyra år.

När vi frågade Freewallet ifall Elon använder deras tjänst vägrade de att varken bekräfta eller förneka att Musk är en Freewallet-användare. Men deras svar visar ändå tydligt att han använder tjänsten,

Tyvärr kan vi inte kommentera detta eftersom vår policy är att hålla all klientinformation privat.

Naturligtvis kan inte klientinformation ges ut. Med rätta. Men Elon är en klient.

Inget ”direkt” svar på Elon Musks kritik

Solomon, PR-chef på Freewallet, ville inte svara direkt på Elon Musks kommentar att Freewallet “suger” – kanske försiktig för att skapa en ny storm på Twitter. Istället valde han ett mer försonligt tonfall och sa att de ”förstår [Elons] frustration” och att de ”inte tar det personligt”.

Freewallet kunde inte övertalas att kommentera rapporterna om att Musk själv använder plattformens tjänster eller om det fanns något hyckleri i hans kommentarer. Istället påpekade Solomon att Freewallet är ett av få alternativ för amerikanska investerare som vill köpa Dogecoin och hur de arbetar för att göra processen så enkel som möjligt.

Han fortsatte med att säga att när man tar samtliga Musks tweets i beaktande så, ”pratade Elon om alla custodial-tjänster” snarare än bara Freewallet (även om deras plattform var den enda han nämnde). Enligt Salomons uppfattning tillhandahåller custodial wallets en viktig tjänst i kryptorummet.

Går custodial wallets stick i stäv med kryptovalutornas princip om decentralisering?

För Freewallets team är en av de viktigaste aspekterna av custodial-tjänster att de skyddar människor från att förlora sina mynt.

När du tittar på alla pengar som har gått förlorade för alltid på grund av glömda nycklar och andra mänskliga misstag, tror vi att det är ganska tydligt att det finns ett behov av den bekvämlighet och säkerhet som en tjänst som vår erbjuder.

Det är ofattbart att över 20% av det totala Bitcoin-utbudet har gått förlorat på grund av saker som kunnat undvikas, men så ser verkligheten ut.

Med detta målade han upp Freewallet som ett sätt att skydda användare från sig själva. Det leder till en intressant fråga: behöver användarna skydd från sig själva?

Många människor hävdar att: ”inte dina nycklar, inte dina mynt” i denna debatt. Enligt dem innebär det att förlora kontrollen ifall du ger kontrollen över dina privata nycklar till en tredje part som Freewallet. Detta är sant och rimmar illa med det grundläggande syftet med kryptovalutor – decentralisering.

En bank skyddar sina kunder genom att tillhandahålla försäkringar och tjänster som motverkar bedrägerier. Ändå är du aldrig riktigt ägare till dina egna pengar. Hur är detta annorlunda? Hela tanken med krypto är ju att det ska vara annorlunda.

Salomons kommentarer representerar ett intressant motargument att custodial-tjänser också skyddar dig från att förlora dina mynt genom dina egna misstag – precis som en bank – vilket kan vara särskilt lockande för nybörjare som inte behärskar tekniken fullt ut.

Kryptopurister tenderar att vilja ha fullständig kontroll över hela processen. Det är toppen. Men det finns också människor som vill ha mer skydd för sin ekonomi och letar efter en mer bekväm upplevelse där saker läggs fram tydligt för dem.

Freewallet positiva till att Musk lockar nya användare till kryptorymden

Tvisten mellan Musk och Freewallet var ursprungligen en följd av Musks regelbundna tweets om Dogecoin, som har sett en imponerande värdeökning de senaste veckorna – så vi frågade Salomo om det.

Som svar fokuserade han på hur Elons inflytande kan orsaka kortsiktiga problem – men i slutändan anser han att den uppmärksamhet han skapar kring branschen kommer att vara till fördel på lång sikt.

Vi är väldigt glada över att hans ord och handlingar lockar fler människor. Även om det kanske inte är det ideala att en person har så stort inflytande på en så stor marknad, så tror vi att detta kommer att minska med tiden när fler och fler människor deltar.

Han drog sig också för att kritisera hur hype är en stor faktor på kryptomarknaderna, och förklarade att han snarare ser det som ett av de sätt som kryptovalutorna utmanar etablissemanget. Salomo uppgav att:

Det fina med denna bransch är att det är de som investerar som sitter i förarsätet. Om de vill göra Doge till nästa stora kryptovaluta så har de makten att göra det.

Han konstaterade också att eftersom krypto är en så ung bransch så är det fortfarande ”ett spel för outsiders” och detta är fortfarande en av branschens stora dragningskrafter.

Man kan uppfatta det som att det råder lite av vilda västern inom krypto just nu, och därför föredrar Freewallet att stå vid sidlinjen snarare än att ge sig in i en strid med en av branschens största namn. Även om vi gärna sett en duell i skymningen så är det ett förståeligt beslut.

Disclaimer: Invezz står bakom alla investeringstyper och teamet stöder en verkligt fri marknad – där blockchain-sektorn ligger i framkant.

Disclaimer: Vi har tidigare recenserat Freewallet och ansåg att det var en av de bättre kryptoplånböckerna på marknaden. Du kan läsa recensionen här.

För dig som är intresserade av att läsa intervjun ord för ord så hittar du en transkribering av intervjun i sin helhet nedan.

Transkribering av intervjun

Invezz: Hej Salomo, tack för att du satte dig ner för att prata med oss. Som det senaste företaget som fått kritik från Teslas VD Elon Musk på Twitter ville vi höra Freewallets sida av historien – vi är glada att vi fått chansen att prata med dig. Så, låt oss komma till sak.

Invezz: Elon Musk twittrade att Freewallet ”suger” igår, vad har du att säga som svar?

Solomon: Vi förstår helt frustrationen hos de användare som inte kan flytta medel direkt när marknaden upplever hög aktivitetsnivå. Som det ser ut nu finns det inte många tjänster i USA som stöder köp av Doge. Som ett resultat har tjänster som våra upplevt toppaktivitet när allt fler försöker köpa den. Vi gör vårt bästa för att våra kunder ska kunna fortsätta att köpa och överföra Doge och alla andra kryptovalutor vi stöder, med tanke på de nuvarande omständigheterna. Med detta sagt förstår vi hans frustration. Vi tar det inte personligt och fixade snabbt problemet.

Invezz: Det spekuleras i att Elon Musk använder Freewallet aktivt, kan du berätta mer om vilka tjänster han använder och hur ofta han använder dem?

Solomon: Tyvärr kan vi inte kommentera detta eftersom vår policy är att hålla all klientinformation privat.

Invezz: Så tycker du att det är hyckleri av Elon att attackera Freewallet?

Solomon: Tja, saken är att Elon faktiskt talade om alla hosted-tjänster. Både hosted- och icke-hosted-plånböcker har sina egna fördelar och vi, tillsammans med många andra människor i denna bransch, tror att det måste finnas en plats för båda. När du tittar på alla pengar som har gått förlorade för alltid på grund av glömda nycklar och andra mänskliga misstag, anser vi att det är ganska tydligt att det finns ett behov av den bekvämlighet och säkerhet som en tjänst som vår erbjuder. Vi är tydliga om vilka tjänster vi erbjuder våra användare som en plattform för hosted-plånböcker. Men med detta sagt förstår vi hans frustration och arbetar för att undvika alla liknande situationer i framtiden.

Invezz: Är det bara Elon själv, eller har Tesla några mynt hos Freewallet?

Salomo: [notera att Salomo inte svarade på den här frågan]

Invezz: Vi går vidare. Vad har du att säga till de många potentiella användare som kan ha tappat suget att använda Freewallets tjänster?

Solomon: Nåväl, som vi just pratade om, tillhandahåller vi tjänster som helt klart behövs. Det är ofattbart att över 20% av det totala Bitcoin-utbudet har gått förlorat på grund av saker som kunnat undvikas, men så ser verkligheten ut. Hosted-plånböcker är inte för alla, men det är ett beslut som användarna ska fatta själva. Vi uppmuntrar dem som är osäkra att prova vår plattform och bestämma själva. Vi är övertygade om att de flesta kommer att vara nöjda med de tjänster vi tillhandahåller.

Invezz: Vilket syfte tror du att custodial-plånböcker som Freewallet tjänar?

Salomo: [notera att Salomo inte svarade på den här frågan]

Invezz: Stridsropet att ”inte dina nycklar, inte dina mynt” återkommer ofta online, är det möjligt att Elon har en poäng där?

Salomo: Naturligtvis. Denna bransch är enorm och fortsätter att växa i snabb takt. Det finns nästan lika många olika behov som det finns människor som är intresserade av krypto. Kryptopurister tenderar att vilja ha fullständig kontroll över hela processen. Det är toppen. Men det finns också människor som vill ha mer skydd för sin ekonomi och letar efter en mer bekväm upplevelse där saker läggs tydligt fram för dem.

Invezz: Elon Musks tweets har för närvarande en betydande inverkan på kryptovalutamarknaderna, tycker du att det är bra?

Salomo: Vi är väldigt glada över att hans ord och handlingar lockar fler människor. Även om det kanske inte är det ideala att en person har så stort inflytande på en så stor marknad, så tror vi att detta kommer att minska med tiden när fler och fler människor deltar. Vi är lika övertygade om att kryptovalutor är framtiden, och vi är mycket glada över att vi är en del av att förverkliga den framtiden för alla typer av människor.

Invezz: Det var en tweet om Dogecoin som låg bakom allt detta, är Doges tillväxt hållbar enligt din åsikt?

Solomon: Det fina med denna bransch är att det är de som investerar som sitter i förarsätet. Om de vill göra Doge till nästa stora kryptovaluta så har de makten att göra det. Som ett företag i denna bransch måste vi alla respektera vad de gör och inte komma i vägen.

Invezz: Är detta ett fall av ”all publicitet är bra publicitet” eller tror du att den senaste kontroversen kring Robinhood och GameStop kan spridas till kryptomarknader? Kan vi få se att investerare reagerar ilsket mot etablerade kryptoappar?

Solomon: Även om den inställningen är vanligt för traditionell finansiering och kryptovalutor, så är den stora skillnaden att kryptovalutaindustrin fortfarande är ung och därför fortfarande ett spel för outsiders. Vårt mål när vi involverade oss var att ge dem som kände sig övergivna av traditionell ekonomi alla verktyg som behövs för att ta kontroll över sin egen ekonomiska säkerhet. Det har verkligen inte förändrats, utan verkar snarare bli mer och mer verkligt när denna bransch och våra tjänster fortsätter att utvecklas.

Invezz: Slutligen måste vi fråga. Kommer Elon någonsin till Mars?

Solomon: Haha, det här är verkligen inte mitt expertområde, men vi följer alla nyheterna och hejar på honom. Historien har visat att det är oklokt att tvivla på Elon Musk. Om han klarar det så kommer det att vara ett av de största exemplen på mänsklighetens uppfinningsrikedom. Vid den här tidpunkten behöver vi alla fler positiva historier, fler saker vi tillsammans kan drömma om och beundra. Så vi önskar honom alla det bästa och hoppas att hans rymdodyssé ska lyckas.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust