Kinesiska myndigheter ger DBX:s dotterbolag grönt ljus för att driva ett kryptobörs

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner glädje och… read more.
on feb 12, 2021
  • Den kinesiska regeringen utfärdade ursprungligen sitt godkännande för DBX den 28 december 2020.
  • Börsen planerar att lansera sitt kinesiska dotterbolag med namnet Tabi senast i mars.
  • Utöver Kina försöker DBX också förgrena sig till andra länder, inklusive USA.

Den kinesiska regeringen har gett en sydkoreanskt kryptobörs grönt ljus för att fungera i landet trots att alla lokala kryptohandelstjänster fått nobben. Enligt en rapport från den 7 februari blir DBX den första sydkoreanska kryptobörsenen som får etablera ett dotterbolag i Kina. Deras börs kommer att gå under namnet Tabi.

Enligt rapporten fick DBX sitt godkännande från den kinesiska regeringen den 28 december 2020. Därefter fick börsen ett intyg om införlivande den 5 februari, vilket gjorde saker officiella.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

En DBX-tjänsteman kommenterade denna utveckling,

Licensen att bilda ett företag, den här gången från den kinesiska regeringen, är en licens som erhölls från oppositionen mot inrättandet av utländska börser i Kina, så det är väldigt betydelsefullt.

Med licensen i hand vill nu DBX, som ingår i Korea Blockchain Coordination Association, lansera Tabi före slutet av mars. Börsen planerar också att förgrena sig till USA, Singapore, Indonesien och Kambodja efter att ha startat sin verksamhet i Kina.

Licensierade kryptobörser förväntas locka bankinvesteringar

Adrian Pollard, en av grundarna för den Sydkorea-baserade börsen bitHolla, kommenterade att Kinas utfärdandet av licensen är ett nödvändigt steg för att sakta börja kontrollera kryptosektorn utan att kväva den. Även om han tänker tillbaka på hur ledande sydkoreanska börser som Bithumb en gång drev massiva penningöverföringssystem för både individer och företag i Kina, anser Adrian att detta är ett positivt drag.

Han lade till att:

Enligt min mening är denna legalisering bara ett kontrollerat sätt att öppna upp nya internationella affärsvägar medan kryptobörser blir mer och mer användbara, som en bank.

Även om Pollard anser att DMX-licensen är ett positivt steg för kryptosektorn, tror han att Malaysia är ett bättre alternativ för kryptoföretag. Enligt honom har landet en konkurrensutsatt affärsmiljö och stöds av en stor engelsktalande befolkning. Malaysias konkurrens med Singapore, som proaktivt arbetar för att skapa en kryptovänlig miljö, skulle locka fler banker att investera i licensierade kryptobörser baserade i landet.

Han påpekade sedan att Kenanga Investment Banks senaste investering i ett kryptobörs kommer att bidra till att locka fler FinTech-företag, eftersom open source-teknik avsevärt minimerar inträdeshinder.

Ett gradvis steg mot att omfamna digitala tillgångar

Dessa nyheter kommer samtidigt som Kina fortsätter att förbjuda inhemsk kryptohandel. Landet började förbjuda kryptoverksamhet redan 2017 genom att förbjuda kryptobörsverksamheten. Regeringen utvidgade snart detta förbud till att inkludera krypto-mining och handel helt och hållet.

Landet har dock gradvis öppnat för digitala tillgångar. Till exempel publicerade Beijing Arbitration Commission ett dokument i juli förra året och noterade att Kina aldrig infört ett förbud mot Bitcoin (BTC) som en vara. Rapporten författades av Wang Jin, en skiljedomare för kommissionen, och påpekade att Kina endast förbjuder användning av BTC som valuta.

Utöver detta har landet genomfört pilottester av sin centralbank-utgivna digitala valuta (CBDC) som kallas DCEP. Peking genomför just nu den senaste DCEP-studien, där de erbjuda sina invånare 10 miljoner digitala yuan när de förbereder sig för att fira den kinesiska nyårsfestivalen på fredag. Innan Peking genomförde Shenzhen en liknande pilot i januari och distribuerade 20 miljoner digital yuan till sina invånare.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust