BHP Groups resultat steg med 16% under första halvåret

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on feb 16, 2021
  • BHP Group rapporterar att resultatet steg med 16% under det första halvåret.
  • Världens största gruvföretag förklarar 73 pence per aktie i interimsutdelning.
  • BHP Groups aktier steg med cirka 3% under gårdagens ordinarie handel.

BHP Group plc (LON: BHP) meddelade igår att deras resultat under räkenskapsårets första halva steg med 16% jämfört med ifjol. Företaget tillskrev sin starka prestation med en rekordproduktion från sin järnmalmsverksamhet i västra Australien.

BHP Groups aktier, som är noterade i London, steg med cirka 3% under gårdagens ordinarie sessionen. Aktierna handlas nu till 22,28 pund per aktie jämfört med fjolårets lägsta värde på 9,39 pund per aktie i mars 2020 när effekten av covid-19 var som mest påfallande. Läs mer här om du är intresserad av att investera på aktiemarknaden.

VD Mike Henrys kommentarer

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

VD Mike Henry kommenterade den ekonomiska uppdateringen igår och sa:

”Våra utsikter för global ekonomisk tillväxt och efterfrågan på råvaror är fortfarande positiva, där beslutsfattare i viktiga ekonomier signalerar ett hållbart engagemang för tillväxt och signaliserar ambitioner att ta itu med klimatförändringen.”

BHP Group rapporterade att dess underliggande vinst under de sex månader som avslutades den 31 december landade på 4,31 miljarder pund. Under samma period förra året begränsades dess underliggande vinst till lägre 3,74 miljarder pund. Analytiker hade emellertid förutspått ännu högre 4,60 miljarder pund i underliggande vinst för världens största gruvföretag under första halvåret.

BHP-koncernens resultatrapport kom några veckor efter det brittiska multinationella gruvföretaget Antofagasta meddelade att kopparproduktionen låg i linje med förväntningarna under fjärde kvartalet.

Enligt australiensiska BHP inkluderade deras resultat på 2,80 miljarder pund under första halvåret 1,58 miljarder pund i exceptionell förlust i samband till dess nedskrivningar av New South Whales Energy Coal-företagen.

BHP förklarar 73 pence per aktie i delårsutdelning

Tack vare sin starka utveckling under första halvåret beslutade järnmalmsföretaget om 73 pence per aktie i interimsutdelningen, jämfört med 46,73 pence per aktie ifjol. BHP-gruppen meddelade igår att de nu förväntar sig 5,25 miljarder pund i årliga investeringar under budgetåret 2021 – en liten ökning från vad de hade uppskattat i augusti 2020.

BHP Group utvecklades något positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på nära 7%. I skrivande stund värderas företaget till 124,83 miljarder pund och har ett förhållande mellan pris och vinst på 19,61.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust