Riksbanken fortsätter att utreda möjligheterna att lansera egen CBDC

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia är en krypto- och blockchain-entusiast baserad i Sverige. Hon älskar allt som är positivt, att resa och finner… read more.
on feb 18, 2021
  • Riksbanken förlänger sitt testprogram i 12 månader för att öka sin kunskap om CBDC:er.
  • Riksbanken och Accenture fokuserar på att förbättra e-kronans prestanda och skalbarhet.
  • Även om svenskar undviker kontanter har Riksbanken ännu inte beslutat om de kommer att utfärda en CBDC.

Sveriges Riksbank, den äldsta centralbanken i världen, fortsätter att utreda möjligheten att lansera en e-krona. De avslöjade denna nyhet via ett pressmeddelande den 12 februari och konstaterade att de förlängt testperioden för sin CBDC med ytterligare ett år till slutet av februari 2022. Enligt uppgift kommer Sveriges Riksbank att fortsätta att arbeta med tjänsteföretaget Accenture inom detta pilotprogram.

Enligt pressmeddelandet syftar denna förlängning till att göra centralbanken mer bekant med konceptet med en centralbankemitterad digital krona. Under nästa år kommer Sveriges Riksbank och Accenture att utveckla en teknisk lösning för en e-krona med fokus på att förbättra prestanda och skalbarhet. Därtill avser duon också att testa off-line-funktionerna för den digitala valutan och introducera externa parter i testmiljön.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Även om kontantanvändningen i Sverige fortsätter att minska, har centralbanken ännu inte beslutat om den kommer att lansera sin CBDC i framtiden.

Svenska banker står inför ett dilemma

Enligt uppgift har idén om att Sveriges Riksbank ska utfärda en e-krona inte fallit i god jord för svenska bankirer. Enligt bankirerna skulle en CBDC uppmuntra svenskar att flytta alla sina insättningar från bankkonton till e-kronan. På så sätt skulle de beröva bankerna finansiering och lämna dem beroende av grossistmarknaderna för likviditet. Enligt Masih Yazdi, SEB:s finansdirektör, kan en så stor förändring försvaga landets banksektor, vilket i sin tur påverkar Sveriges finansiella stabilitet.

Därtill noterade Yazdi att e-kronan skulle ställas inför utmaningar som ligger utanför penningpolitiken, till exempel vad gäller integritet. Detta beror på att transaktioner med e-kronor skulle kunna spåras oavsett om Riksbank utvecklar sin CBDC i ett blockchain-nätverk eller inte.

Yazdi tillade att:

Om du har ett bankkonto men du kan – med ett klick på en knapp – flytta dina pengar till centralbanken … det skulle öka risken för instabilitet i systemet.

Cecilia Skingsley, Riksbankens biträdande ordförande, fokuserar däremot inte på dessa farhågor. Istället påpekade hon att svenskar redan hade börjat migrera från banksystemet genom att köpa statsskuldväxlar. Mot bakgrund av detta noterade Skingsley att en CBDC inte skulle skapa ett nytt hot med tanke på den redan existerande situationen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust