Guldpriset är förloraren under kryptorallyt

Författad av: Faith Maina
februari 22, 2021
  • På lördag steg Bitcoin och Ethereum över 57 000 respektive 2 000 dollar för första gången.
  • Guldpriserna finner motstånd runt 1 795 dollar och handlas för närvarande till 1792,79 dollar.
  • USA:s stimulanspaket kommer sannolikt att få kryptorna att lyfta medan Fed arbetar för att stärka dollarn.

Guldpriserna finner motstånd runt 1 795 dollar då efterfrågan på kryptovalutor ökar. På måndagen steg ädelmetallen med 0,56% och handlades till 1792,79 dollar. Kryptorallyt kommer sannolikt att fortsätta när checkarna på 1400 dollar som ingår i USA:s stödpaket börjar att skickas till medborgarna. Dessutom kommer stimulansen sannolikt att resultera i inflation, vilket får Fed att höja räntorna. Den resulterande förstärkningen av dollarn oroar investerare som vill handla guld.

Guldpriserna

Kryptofrenesi

Fallet för guldpriserna kommer vid en tidpunkt då kryptofrenesin är på topp. På lördag slog Bitcoin, den ledande kryptovalutan, nytt rekord när den passerade 57 000 dollar för första gången.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Sedan den 14 februari har Bitcoin ökat med cirka 17% och med cirka 33,40% under de senaste två veckorna. Den digitala valutan översteg nyligen ett börsvärde på 1 biljon dollar.

Bitcoin är inte den enda kryptovaluta som har nått nya rekordnivåer. Ethereum, den näst största krypton, steg över 2 000 dollar på lördag för att handlas till 2 033,08 dollar. Frenesin kring Bitcoin och Ethereum har spridit sig till de andra kryptovalutorna. På måndagen steg Dogecoin med 6,07% till 0,058243 dollar och Tether med 0,06% till att handla till 1,0000 dollar. Litecoin, Ripple, Bitcoin Cash och Stellar ökade också med 0,82%, 14,76%, 2,31% respektive 3,26%.

Att företag som Tesla och MicroStrategy köper enorma mängder krypto har resulterat i en överväldigande efterfrågan på digitala valutor. Tesla köpte nyligen bitcoin till ett värde av 1,5 miljarder dollar. Dessutom drev tweets från Elon Musk Dogecoin till en värdering på 10 miljarder dollar. På måndagen nådde Grayscale Bitcoin Trust en ny rekordnivå på cirka 58,3205 dollar.

Guld jämfört med Bitcoin

Guldpriserna mot bakgrund av stimulanspaketet

President Bidens hjälppaket på 1,9 biljoner dollar syftar till att stöda USA:s ekonomiska återhämtning. Landets lagstiftare siktar mot att paketet ska klubbas igenom i mitten av mars. Paketet innehåller checkar på 1 400 dollar till enskilda individer i landet. När checkarna kommer på posten kommer ett stort antal av mottagarna troligen att köpa kryptovalutor. Detta kommer att lyfta priserna för olika digitala valutor samtidigt som det leder till en nedgång för guldpriserna.

Samtidigt kan direktbetalningarna leda till ett överutbud av dollarn. Om det händer kommer dollarn att sjunka och tvinga Federal Reserve att höja räntorna. När dollarn stärks kommer investerare sannolikt att flytta sina resurser till dollarn. Detta kommer att orsaka en ogynnsam miljö för guldpriserna.