Occidental Petroleum rapporterar 790 miljoner pund i förlust under fjärde kvartalet

Författad av: Wajeeh Khan
februari 23, 2021
  • Occidental Petroleum rapporterar 790 miljoner pund i förlust under fjärde kvartalet.
  • Det amerikanska företaget genererade 2,96 miljarder pund i totala försäljning under kvartalet.
  • Occidental Petroleum refinansierade 1,42 miljarder pund i skuld under det senaste kvartalet.

Occidental Petroleum Corp. (NYSE: OXY) sa på måndagen att de fortsatte att gå med förlust under det fjärde kvartalet. Det var det sjätte kvartalet i rad där olje- och gasföretaget rapporterade förlust. I likhet med sina konkurrenter skyllde Occidental på den pågående covid-19-pandemin för sin svaga prestation under Q4.

Occidental Petroleums aktier sjönk med cirka 1,5% under måndagens efterhandel. Aktierna byter nu händer till 18,41 pund per aktie, jämfört med fjolårets lägsta nivå på 6,32 pund per aktie den sista veckan i oktober 2020. Läs mer om varför priserna stiger och faller på aktiemarknaden.

Occidentals Q4-resultat jämfört med analytikers uppskattningar

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Occidental Petroleum sa att det avslutade fjärde kvartalet med 790 miljoner pund i förlust. Under det jämförbara kvartalet förra året bokförde de en något lägre förlust på 740 miljoner pund. Per aktie förlorade det amerikanska företaget 1,0 pund under det senaste kvartalet jämfört med föregående års 1,07 pund. Företaget skyllde också på en avyttring av produktionsregionen i Permian Basin för de svaga intäkterna före skatt.

Occidental sa på måndagen att det förlorade 55,47 pence per aktie under fjärde kvartalet på justerad basis. Det Houston-baserade företaget sa att det genererade 2,96 miljarder pund i total försäljning under kvartalet – en minskning från 4,72 miljarder pund under samma kvartal förra året.

Enligt FactSet hade experter förutsagt att företaget skulle bokföra 3,07 miljarder pund i försäljning under det senaste kvartalet. Dess justerade resultat per aktie var också svagare än förväntat under fjärde kvartalet. I separata nyheter från USA sa Starboard Value Acquisition Corp på söndag att man diskuterar ett koncentrationsavtal på 2,42 miljarder pund med Cyxtera Technologies.

Andra framstående siffror i Occidentals resultatrapport

Andra framstående siffror i Occidentals resultatrapport på måndag inkluderar tillgångsförsäljning till ett värde av 1,71 miljarder pund som de slutförde under fjärde kvartalet. Företaget refinansierade också 1,42 miljarder pund i skuld.

Dess realiserade råoljepris steg med 5% från det tredje kvartalet till 28,99 pund. Under 2020 som helhet såg Occidental en förlust på 10,55 miljarder pund. Occidentals resultatrapport kommer bara veckor efter att koncernens Exxon Mobil rapporterade en nettoförlust på 14,68 miljarder pund under fjärde kvartalet.

Occidental Petroleum gick svagt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på nära 55%. I skrivande stund värderas det New York-noterade företaget till 17,53 miljarder pund.