Kalla inte Lucid Motors en biltillverkare – det är ett teknikföretag, säger företagets VD

Författad av: Jayson Derrick
februari 24, 2021
  • Lucid Motors kommer att bli ett offentligt företag via ett SPAC-avtal med Churchill Capital.
  • Lucid Motors har en stor konkurrensfördel jämfört med sina konkurrenter vad gäller batterifunktioner.
  • Lucid förväntar sig att generera 2,885 miljarder dollar i EBITDA fram till 2026.

Lucid Motors bekräftade ett fusionsavtal med specialförvärvsföretaget (SPAC) Churchill Capital för att börsnotera elbilstillverkaren och Tesla-rivalen. Inför börsintroduktionen har Lucids VD Peter Rawlinson ett meddelande till investerare: ”Vi är ett teknikföretag.”

”Världens bästa teknik”

Lucid kommer att föra ”världens bästa teknik” till marknaden och företagets värdering på 60 miljarder dollar validerar och stöder deras teknik, sa Rawlinson på CNBC. Lucids avancerade batteriteknik driver t.ex. redan alla fordon i världens ledande EV-racing-serie.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Lucids batteri klarar över 800 kilometer på en enda laddning och det är bättre än alla andra EV-konkurrenters. Och utöver en ledande körsträcka, kan Lucids batterier laddas helt i snabbare takt än konkurrenternas. Ett batteri kan laddas tillräckligt för att köra 480 kilometer på cirka 20 minuter, sa Rawlinson.

”Det här är nästa generations teknik,” sa han.

Som en extra funktion kan en Lucid-bil fungera som en kraftleverantör från fordon till nät. En bil kan till och med driva ett hus om det behövs.

Lucid blir ännu ett privata företag som ansluter sig till den offentliga marknaden via ett SPAC.

Teknik och säkerhet

Lucids bilar har 32 sensorer ombord och kommer att stödja flera avancerade förarassistanssystem (ADAS). Enligt Rawlinson gör detta att hans bilar innehåller de ”mest omfattande och vackert integrerade sensoruppläggen för autonom körning och ADAS.”

Utöver de nästan tre dussin sensorerna finns 14 kameror, långdistans- och kortdistansradar, surroundradar och en 120 graders halvledar-LIDAR.

Förväntad vinstgenerering

Lucid förväntar sig att generera så mycket som 2,885 miljarder dollar i EBITDA fram till 2026 som en del av en ”ambitiös och realiserbar” prognos, sa Rawlinson. Företaget kan förverkliga sina mål efter att de slutfört byggandet av Nordamerikas första dedikerade elfordonsfabrik i slutet av december 2020.

”Vi har expertisen, vi har bevisat av vi klarar leveranserna,” sa han. ”Det som är väldigt viktigt nu, särskilt de närmaste månaderna, är att få vår första produkt i produktion. Det är vår fantastiska litmus-test.”

SPAC-rutten istället för traditionell börsintroduktion

Lucid har varit ett av de mest intressanta privata företagen för investerare och kunde ha valt en traditionell IPO-väg istället för en SPAC-affär. Men enligt Rawlinson hjälpte SPAC-rutten honom att ”säkra vår framtid” genom att samla in mer än 4,5 miljarder dollar.

”Detta innebär att vi kan påskynda vår affärsmodell på ett säkert sätt,” sa han. ”Och detta är verkligen viktigt för att hela världen måste gå över till hållbar mobilitet med teknik. Och det betyder att Lucid kan ligga i framkant för denna nya rörelse.”