Aggreko rapporterar helårsförlust 2020 till följd av covid-19

Författad av: Wajeeh Khan
mars 1, 2021
  • Aggreko övergick till att gå med förlust under 2020 på grund av covid-19-störningarna.
  • Det Glasgow-baserade företaget rapporterar 1,37 miljarder pund i intäkter.
  • Aggreko förklarade idag 10 pence per aktie i slutlig utdelning.

Aggreko plc (LON: AGK) meddelade idag man avslutade 2020 med en förlust före skatt eftersom intäkterna sjunkit på grund av den pågående covid-19-pandemin.

Aggrekos aktier steg med ungefär 2% när marknaden öppnade idag, men förlorade hela intradagvinsten nästa timme. Aktierna handlas nu till 7,97 pund per Katie, jämfört med fjolårets lägsta värde på 3,14 pund per aktie i mars 2020 när effekten av covid-19-krisen var som mest påfallande. Läs mer här om du är intresserad av att investera på aktiemarknaden.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Aggreko sa att 2021 kommer att se en återhämtning från de covid-19-relaterade utmaningarna, men verksamheten kommer sannolikt inte att återgå till nivåerna innan hälsokrisen förrän år 2022. Aggrekos finansiella uppdatering kom cirka en månad efter att de godkändes som NCPA-leverantör av tillfällig elektricitet.

Aggreko rapporterar 1,37 miljarder pund i intäkter 2020

Leverantören av kraftutrustning sa att dess förlust före skatt 2020 uppgick till 73 miljoner pund. Som jämförelse bokförde de 199 miljoner pund i vinst föregående år. Enligt FactSet hade experter förutsagt att företaget skulle rapportera en ännu större förlust på 80,7 miljoner pund.

I separata nyheter från Storbritannien meddelade distributions- och outsourcingföretaget Bunzl plc idag att deras vinst före skatt ökade med 23% år 2020.

Aggreko beräknade sin nettoförlust under det nyligen avslutade året till 111 miljoner pund, jämfört med förväntade 50,8 miljoner pund. Å andra sidan uppgick rörelseresultatet till 39 miljoner pund 2020 jämfört med föregående års vinst på 241 miljoner pund.

Det Glasgow-baserade företaget meddelade att det genererade 1,37 miljarder pund i intäkter under det senaste året, vilket var en nedgång från 1,61 miljarder pund under 2019. Dess helårsintäkter matchade dock analytikernas prognoser.

Aggreko förklarar 10 pence per aktie i slutlig utdelning

Aggrekos styrelse förklarade idag 10 pence per aktie i slutlig utdelning. Den totala utdelningen för 2020 uppgick till 15 pence per aktie. Enligt företaget återspeglade utdelningen deras starka marknadssituationen och förtroendet för framtida resultat.

Aggreko presterade ganska svagt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på nära 25%. I skrivande stund har det FTSE 250-börsnoterade bolaget ett börsvärde på 2,04 miljarder pund.