Bunzls helårsresultat före skatt ökade med 23%

Författad av: Wajeeh Khan
mars 1, 2021
  • Bunzl plc rapporterar att deras resultat före skatt ökade med 23% under 2020.
  • Det brittiska multinationella företaget rapporterade även 10,11 miljarder pund i intäkter.
  • Bunzl plc beslutade om 38,3 pence per aktie i slutlig utdelning.

Bunzl plc (LON: BNZL) meddelade idag att deras resultat före skatt år 2020 ökade med 23% på årsbasis tack vare robusta intäkter. Företaget uttryckte förtroende för att prestationen sannolikt kommer att kunna upprepas under 2021.

Bunzls aktier, som du kan lära dig att köpa online här, föll med ungefär 4% under morgonens förhandel, men återfick hela intradagförlusten sedan marknaden öppnat. Aktierna byter nu händer till 22,57 pund per aktie efter att ha återhämtat sig från fjolårets lägsta värde på 12,77 pund per aktie i mars 2020.

Bunzl rapporterar 10,11 miljarder pund i intäkter för 2020

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Bunzl sa att resultatet före skatt år 2020 uppgick till 555,7 miljoner pund. Som jämförelse låg resultatet före skatt på lägre 453,3 miljoner pund föregående år. Under tredje kvartalet (Q3) ökade det Londonbaserade företaget sina intäkter med 8,8% till konstanta växelkurser.

Distributions- och outsourcingföretaget värderade sina intäkter under det nyligen avslutade året till 10,11 miljarder pund jämfört med föregående års 9,33 miljarder pund. Bunzl tillskrev tillväxten för sina årliga intäkter en betydligt högre efterfrågan på covid-19-relaterade produkter, inklusive masker, handskar och desinfektionsmedel. Försäljningen för andra produkter var dock under press 2020.

På justerad basis rapporterade det brittiska företaget 715,6 miljoner pund i vinst före skatt för helåret, jämfört med 578,2 miljoner pund 2019. I separata nyheter från Storbritannien meddelade försäkringsbolaget Aviva att de har som mål att bli koldioxidneutrala före år 2040 .

Bunzl förklarar 38,3 pence per aktie i slutlig utdelning

Bunzls styrelse tillkännagav 38,3 pence per aktie i slutlig utdelning idag – en ökning från 35,8 pence per aktie föregående år. Den totala utdelningen per aktie för 2020 uppgick till 54,1 pence.

Företaget förutspår nu en stark tillväxt för sina intäkter i år. Bunzl säger sig vara medvetna om att försäljningen av covid-19-relaterade produkter kommer att minska under 2021, men de tillade att en återhämtning för försäljningen av andra produkter kommer mer än väl att kompensera för denna nedgång.

De senaste 14 månaderna har Bunzl genomfört tre förvärv, nämligen av Deliver Net, Disposable Discounter och Pinnacle, med intäkter på 20 miljoner, 18 miljoner respektive 11 miljoner pund.

Bunzl presterade ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig nedgång på nära 15%. I skrivande stund värderas det brittiska företaget till 7,46 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 19,86.